Rikverc na pruzi

Ma­ri­na Čigoja

Dugo očekivani revizorski izvještaj "Željeznica RS" konačno je objavljen. Imajući u vidu sve što se u ovom preduzeću godinama dešavalo - konstantno poslovanje u minusu, zapošljavanje po partijskoj liniji i brojne druge afere, negativno mišljenje revizora, čini se, nikoga nije iznenadilo.

Osnovne zamjerke Glavne službe za reviziju odnose se upravo na zapošljavanje bez konkursa, ogroman broj radnika, neplanske nabavke, nepostojanje dokumentacije koja dokazuje vlasništvo nad imovinom, neusaglašenost između potraživanja i obaveza, ogromne troškove...

S obzirom na to da je izvještaj negativan, on će biti proslijeđen nadležnom tužilaštvu, koje će, po svemu sudeći, imati pune ruke posla.

Zbog negativnog izvještaja generalni direktor "Željeznica" Dragan Savanović ne osjeća se odgovornim, ali najavljuje pokretanje pitanja odgovornosti unutar preduzeća.

S obzirom na to da "Željeznice Srpske" imaju deset ovlašćenih računovođa koje redovno šalju na seminare i plaćaju im licence, kao i tri revizora, sasvim je logično da se postavi pitanje njihove odgovornosti. Zbog čega oni primaju platu ako su utvrđene tolike nepravilnosti i šta to tačno oni rade? Sigurno da oni nisu jedini i da bi svi rukovodioci trebalo da ponesu odgovornost za svoj (ne)rad. Istu tu odgovornost trebalo bi da prihvati i sam direktor, bez obzira na to što se u ovom preduzeću već godinama ne radi kako treba i što su mnoge negativne stvari sasvim sigurno naslijeđene iz ranijeg perioda.

Kako će se stvari odvijati, hoće li neko odgovarati ili će se prašina oko svega ovoga sleći već za par dana, vidjećemo u narednom periodu. Ali sigurno je da su "Željeznice RS" samo otvorile priču o silnim propustima koji se događaju u našim javnim preduzećima. Poznato je da je situacija u mnogima od njih daleko od idealne, a stvarno stanje vidjeće se tek nakon što revizori pročešljaju i ostale, prije svega, firme gubitaše.

Sigurno je da "Željeznice" nisu usamljen primjer i da ima još mnogo onih u kojima će revizija, a možda i tužilaštva, imati čime da se bave. S obzirom na to da je u ovoj godini najavljeno još nekoliko kontrola rada javnih preduzeća i domova zdravlja, sigurno je da se ova priča tek otvara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana