Rezovi u zdravstvu

Dragana Orlović

Vlada RS je prije nekoliko dana zadužila direktore javnih zdravstvenih ustanova da najkasnije do 15. decembra izrade planove poslovanja za 2016. godinu, sa prijedlogom mjera za racionalizaciju i stabilizaciju. Te planove direktori su dužni dostaviti Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, koje je sa Fondom zdravstvenog osiguranja zaduženo da prati hoće li i kako sve to biti realizovano i Vladu najmanje jednom kvartalno izvještavaju o tom pitanju.

Kako rečeno, tako i učinjeno.

Da bi što prije i bolje sačinili te planove u kojima će naravno fokus biti na racionalnim mjerama štednje direktori su bez pogovora odmah zasukali rukave.

Svima je, kako poručuju, najvažnije da gdje god budu mogli uštede i da će pri tom bez izuzetka voditi računa na kvalitet neophodne zdravstvene zaštite.

Kako i koliko će te riječi sprovesti u djela, pokazaće sama ta djela kroz nekoliko mjeseci, kada budu poznati i rezultati svih tih planova i mjera.

Rezovi su neophodni i to niko ne spori, ali neminovno je pitanje gdje je te rezove i da li je uopšte moguće napraviti u našem zdravstvu.

Izdvajanja za zdravstvenu zaštitu u RS iznose tek 200 evra po glavi stanovnika i najmanja su u regionu. Neke zemlje poput Slovenije izdvajaju čak i devet puta više u odnosu na RS, pa zato i ne treba da se čudimo kada su kod njih bolnice veoma dobro uređene, dok kod nas pacijenti nerijetko leže u hodnicima, čekajući na krevet u bolničkoj sobi.

Osim toga, Fond zdravstvenog osiguranja RS suočava se i sa nepovoljnom strukturom osiguranika.

Logično, penzionera i nezaposlenih je najviše. Tu su naravno i milionska dugovanja za neuplaćene doprinose, sa kojima zdravstvene ustanove kubure već godinama.

Najveći dugovi pripadaju najvećim zdravstvenim ustanovama, koje svakodnevno imaju i najveći broj pacijenata. 

Jedina solucija izgleda leži u detaljnom i pažljivom sagledavanju svih troškova i rezovima kada su u pitanju nemedicinski materijal, energenti, službena putovanja i vozila, usluge raznih stručnih konsultanata i manje naknade za pojedine rukovodioce. I sa akcentom da pacijenti te "rezove" ne smiju da osjete na svojoj koži.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana