Rezovi u javnim preduzećima

Marijana Miljić Bjelovuk

Javna preduzeća u Srpskoj vode bitke sa mnogim problemima. Teško da se može izdvojiti neko koje nema poteškoća u poslovanju i koje čvrsto stoji na tlu.

"Željeznice RS" su samo jedno preduzeće u nizu u kojem odavno mnoge stvari ne štimaju. Na takvo stanje ukazali su i revizori koji su "češljajući" poslovne knjige ovog preduzeća na vidjelo iznijeli razne nedostatke, pogrešno povučene poslovne poteze, ali je ukazano i na problem sa viškom radnika i onih čija stručna sprema nije dorasla radnim mjestima na koja su raspoređeni.

Utvrđeno je i tada da su mnogi radnici donosili radne knjižice u to preduzeće, a da nije bio raspisan ni konkurs. To je i bila prva zamjerka revizora Srpske u izvještaju koji je objavljen krajem aprila prošle godine, a prvo mjesto na podužem spisku preporuka zauzela je ona u kojoj je jasno ukazano da radna mjesta moraju biti stavljena pod lupu.

Platu u "Željeznicama" sada zarađuje oko 3.370 radnika, a u rebalansu plana poslovanja ovog preduzeća za period od 2014. do 2016. godine navedeno je da će u ŽRS ostati 3.000 zaposlenih.

Uprava planira da se viška zaposlenih riješi u tri poteza i to penzionisanjem, preraspoređivanjem na druga radna mjesta, te isplatom otpremnina onima čiji radni staž nije prešao dvocifren broj.

Cilj je jasan. Mora se smanjiti broj zaposlenih i toga su svjesni i u upravi preduzeća i sindikatu koji se bori za poštivanje radnika i njihovih prava. Takvi "rezovi" nisu poželjni, nisu laki, ali se i za njima jednog dana mora posegnuti. U "Željeznicama RS" taj dan se primiče, ali to nije posao koji može biti završen preko noći i za kratak period, jer se u ovom javnom preduzeću zapošljavalo kako pred izbore prethodnih godina, tako i po rodbinskoj vezi, ali i ko donese deblju kovertu.

Ništa bolje stanje nije ni u ostalim javnim preduzećima. Svi bi trebalo da se "riješe" radnika koji su tu došli "preko noći" i čije znanje i obrazovanje nije od neke koristi za firme u kojima se sada vode kao zaposleni.

Srpskoj su potrebna zdrava preduzeća, a njima edukovani radnici koji mogu znanjem i zalaganjem vratiti nadu da ipak može biti bolje, da je moguće godinu završiti u plusu i stajati čvrsto na zemlji.

Na potezu su mnogi. Od uprave preduzeća koja treba da donese jasne i realne planove, do sindikata i nadležnih u Vladi Srpske da, ipak, spasu što više radnih mjesta, odnosno plata koje ti radnici, a sada, po svemu sudeći, višak, nose svaki mjesec svojim porodicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana