Rezolucija o Kosovu

Vanja Štrbac
Rezolucija o Kosovu

Dok se juče čekalo zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, zvaničnici i stručnjaci iz Srbije, regiona i cijelog svijeta uglavnom su pozdravili redefinisani prijedlog rezolucije Srbije o Kosovu, koji je Srbija usaglasila sa Evropskom unijom.

U redefinisanom tekstu rezolucije nema odrednice o "neprihvatljivosti jednostrane secesije" niti poziva da se "dijalogom rješavaju sva otvorena pitanja", ali se njome nikako ne priznaje ni samoproglašena nezavisnost Kosova.

U tekstu se navodi i dodatak u kojem piše da Generalna skupština UN "pozdravlja spremnost EU da olakša proces dijaloga između strana".

Ovakvim postupkom, Srbija je pokazala da ne želi da ide sama protiv svih, da je spremna za pregovore i da će pristati na kompromise, ako će oni biti povoljni za sve njene građane, pa i za Srbe na Kosovu.

Oni okrenuti zapadu i evroatlantskim integracijama jednoglasno su pozdravili ovakav postupak i pozitivno ocijenili dogovor i zajednički nastup Srbije sa Evropskom unijom. Na ovaj način, smatraju oni, Srbija i EU su se našle u konstruktivnom i partnerskom odnosu. Sa ovim srpskim političarima saglasni su i evropski zvaničnici.

Sa druge strane, ima i onih suprotstavljenog mišljenja, koji ovaj postupak ocjenjuju kao potpunu kapitulaciju Srbije ili pak kao bahatost Evropske unije prema Srbiji. Smatraju da je Srbija ovim postupkom potpisala odricanje od Kosova.

Međutim, u Srbiji tvrde da je izmijenjenim tekstom rezolucije postignut kompromis, da Srbija nije priznala nezavisnost Kosova, niti će ikada pristati na tako nešto.

Sa druge strane, ostvareni su ciljevi kojima su težili zvaničnici 27 zemalja Evropske unije.

Sve će biti jasnije nakon što Generalna skupština da svoje konačno mišljenje i kaže posljednju riječ i poslije toga otpočne dijalog Beograda i Prištine. Znaće se tada i da li je sve urađeno baš onako kako je trebalo i sve će leći na svoje mjesto. Do tada sa zaključcima ne treba požurivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana