Rezolucija o Kosovu

Goran Maunaga
Rezolucija o Kosovu

Krivicom, opet, predsjedavajućeg i člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i Željka Komšića, Predsjedništvo BiH nije zauzelo zvaničan stav o glasanju ambasadora BiH u Generalnoj skupštini UN 9. septembra vezano za Rezoluciju Srbije o Kosovu.

BiH nije priznala Kosovo i o tome je do sada uvijek postojao konsenzus, što znači i da bi BiH trebalo da glasa za srpsku Rezoluciju o Kosovu, kojom se jasno ističe da jednostrana secesija nije prihvatljiv način za rješavanje teritorijalnih pitanja, pozivajući na pronalaženje rješenja putem dijaloga.

Međutim, nedavno je Komšić na njemu svojstven nedržavnički način, izjavio da podržava cjelovitost i suverenitet Srbije bez Kosova. Između ostalog, i zato je bilo očekivano njegovo, kao i Silajdžićevo, protivljenje uvrštavanju te tačke u dnevni red.

A neophodno bi bilo da BiH podrži Rezoluciju Beograda i zato jer Srbija garantuje teritorijalni integritet BiH. Logično je onda da bi i BiH trebalo da garantuje teritorijalni integritet Srbije.

Tim protivljenjem Komšića i Silajdžića Predsjedništvo je odstupilo od svoje ustavne obaveze da odlučuje o pravcima spoljne politike BiH, jer je ono, prema Ustavu, dužno da iznese svoj stav. Bez zvanične platforme i delegacije, eventualno učešće BiH na zasjedanju Generalne skupštine UN biće nezvanično i bez ikakvog pravnog dejstva.

Ali u svakom slučaju, kao i do sada, treba očekivati samostalne, privatne istupe u ime BiH makar oni bili bez pravnog dejstva. Kakve bi konsekvence bile u tom slučaju, teško da bi iko mogao da potvrdi sada.

Za sada, sigurne su dvije stvari. Prvo, BiH ne može da glasa protiv Rezolucije Srbije u UN. I drugo, ako bošnjački političari pokušaju to da urade na svoju ruku, biće problema.

U ovom trenutku teško je govoriti o epilogu rasprave o prijedlogu Rezolucije Srbije u UN. Ako ispune obećanje, 50 zemalja će glasati za srpsku rezoluciju, dok SAD, Engleska, Francuska i Saudijska Arabija imaju obećanje 65 zemalja da će glasati protiv srpske rezolucije. Ali tek 9. septembra vidjećemo kako je okončala diplomatska borba za glasove 30 zemalja. Od njihove odluke zavisi ko će pobijediti u Generalnoj skupštini UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana