Rezervni sastav opozicije

Darko Momić

Odluka ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača da u posljednjem trenutku iz predloženog Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima povuče odredbe koje se odnose na formiranje rezervnog sastava policije izazvala je poprilično iznenađenje u javnosti.

Ipak, iznenađenje nije jedina, a čini se ni najdominantnija emocija koju je Lukač izazvao svojim potezom, jer je kod velikog broja onih koji su podržavali formiranje rezervnog sastava izazvao razočarenje. Ipak, ne treba sumnjati da će najava formiranja Žandarmerije u Srpskoj po uzoru na onu u Srbiji i Francuskoj ublažiti njihovo razočarenje i izazvati novo ushićenje, jer oni svakako na takve najave i poteze reaguju emotivno, a ne razumno.

A razum kaže da je Lukačev potez iznuđen i to ozbiljnim međunarodnim pritiskom. Pošto znamo kakav je odnos snaga na unutrašnjem političkom polju, kristalno je jasno da odustajanje od rezervnog sastava nije rezultat opozicionog pritiska, jer opozicija nije u stanju da vlast natjera da prihvati najobičniji amandman na zakon o duvanu, a kamoli da odustane od nečega što je pompezno i slavodobitno najavljivala već nekoliko mjeseci. Drugim riječima, neko ozbiljan iz međunarodne zajednice, čitaj Amerikanci, zavrnuo je ruku ministru policije i natjerao ga da promptno povuče “sporne” zakonske odredbe. Dakle, stvar je jasna, odustajanje od rezervnog sastava je rezultat pritiska, ali vjerovatno nikada nećemo saznati čime je to uslovljen ministar policije. Međutim, nije jasno zašto on nije pokazao malo više političke vještine, jer ako je morao da povuče ovaj potez, imao je sjajnu priliku da za kukavičluk optuži opoziciju.

Kako? Pa opozicija je i ovako i onako kritikovala predloženi zakon o policiji i unutrašnjim poslovima koji je predviđao formiranje rezervnog sastava, tako da nema sumnje da bi u tom pravcu išle i njihove diskusije u republičkom parlamentu. Zašto ih ministar policije nije pustio da se istresu i iskritikuju i onda rekao da povlači spomenute odredbe i odustaje od formiranja rezervnog sastava?

Elem, mirne duše je mogao pred javnošću da kaže da je odustao zato što je opozicije protiv jačanja MUP-a RS i protiv rješavanja migrantske krize i oni sa početka ovog teksta koji su razočarani njegovim potezom, svoje razočarenje bi pretočili u gnjev i usmjerili ga ka opozicionarima.

Da je to uradio, na miting koji je rezervni sastav opozicije zakazao za večeras u banjalučkom parku “Mladen Stojanović” ne bi došlo ni hiljadu ljudi. A ovako, isto neće doći više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana