Rezerva

Vedrana Kulaga Simić

Netransparentno trošenje budžetskih sredstava tokom proteklih godina iskristalizovalo se kao jedna od karakteristika institucija na zajedničkom nivou.

Mnoge od ovih institucija "žive" po zakonima koje su krojili njihovi nadležni, po sopstvenom nahođenju, po svojim pravilima i onako kako im odgovara. To je, nažalost, naša stvarnost.

Naša stvarnost je (opet nažalost) i to da je malo onih u ovoj zemlji kojima nekada nije zatrebala finansijska pomoć. Mnogi se bore na razne načine da obezbijede svoju i egzistenciju svoje porodice, da imaju krov nad glavom, školuju djecu u nadi za neko bolje sutra.

Surova stvarnost postaje još gora kada se u nedaće umiješaju lični interesi, poznanstva i naprave razlike među onima među kojima te razlike ne smije biti. Prijeko potrebna pomoć tako se nerijetko dijeli bez kriterijuma razmišljanja i jednakosti.

To danas imamo svuda, pa i u samom vrhu izvršne vlasti na nivou BiH i to u Savjetu ministara kojem je, odnosno njegovom rukovodstvu, data mogućnost da biraju kome će dati jedan dio novca iz budžetske rezerve. I to po ličnom osjećaju, nasumice, bez kriterijuma. Tako se godinama unazad pravila selekcija među onima kojima je pomoć trebala, bilo da je riječ o jednokratnoj pomoći za školovanje, liječenje, rješavanje materijalne situacije, ili kupovini grna za snijeg, obnovi vodenica, sanaciji krova....

Jedini kriterijum, izgleda, bio je mjesto u koje pomoć treba da stigne. Jer kako objasniti to da su pomoć iz rezerve dobijali uglavnom oni koji žive u mjestima za koja su emotivno vezani članovi rukovodstva Savjeta, odnosno predsjedavajući i njegova dva zamjenika. Tako su neki dobijali 1.000 maraka za sanaciju krova, za školovanje, za operaciju, a neki ništa jer eto žive u pogrešnom mjestu.

Da li je to ispravno? Da li je to moralno? Jer i njima krov prokišnjava, htjeli bi da se školuju ili moraju na prijeko potrebnu operaciju.

Prilikom podjele pomoći ne smije biti malverzacija, kao ni nekih zakonskih odredaba koje bi naginjale ka tome. Nažalost, to imamo danas, a imali smo i juče, ali treba spriječiti da to bude i sutra. Treba pomoći koliko je god moguće, ali bez podjela i ličnih simpatija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana