Rezerva s rezervom

Vedrana Kulaga Simić

Na potrošnju novca iz budžetske rezerve institucija BiH se odavno gleda sa rezervom jer hiljada ode 'vamo, hiljada tamo i tako nestade iz kase skoro milion maraka dok trepneš.

Političke i privatne linije odavno su glavni pravci kojima ide vrh Savjeta ministara BiH, ne mareći za preporuke koje bi ih izvele na transparentni put. Na pravac na kome bi svi bili ravnopravni, a ne dobijali novac na "krivinama".

Revizija je već, češljajući finansijske spise, utvrdila da se novac iz budžetske rezerve nije dijelio onako kako treba, da nisu raspisivani javni konkursi i da, upravo zbog toga, nisu svi imali mogućnost da apliciraju za dobijanje novca u cilju poboljšanja stanja. Jer su, nažalost, brojni kolektivi bilo da se radi o sportu, kulturi ili nekim drugim oblastima u finansijskim problemima "do guše" i svaka marka im, kao i mnogim pojedincima, zlata vrijedi. I treba im pomoći, ali stvari moraju da budu "čiste", a ne da se stavljaju pod znak pitanja.

Savjet ministara BiH je donio odluku o odobrenju 925.000 maraka iz budžetske rezerve za ovu godinu, a novac je otišao na račune raznih klubova, kulturnih i vjerskih institucija, a da prije toga nije raspodijeljen novac iz granta za te namjene. I to, kako tvrde upućeni, oko tri do četiri miliona koja stoje na raspolaganju za sport i kulturu.

Posljednja ministarska odluka je samo jedna u nizu koja budi sumnju u regularnost podjele novca iz budžetske rezerve koji bi trebalo da, uglavnom, stoji za hitne slučajeve.  I ta priča se prepričava godinama, a javnih konkursa za dodjelu novca nema na vidiku tako da netransparentnost, nažalost, ostaje jedan od zaštitnih znakova institucija BiH, ali i drugih.

U zemlji kao što je BiH, imajući u vidu ukupno ekonomsko stanje, svaka marka je važna i mora da ode u prave ruke. I da sve bude "čisto" kako bi ustanove i klubovi kojima je sada dat novac bile "čiste". Kako ne bi drugi gledali na njih, upravo sa rezervom.

Time bi cijeli proces bio transparentniji i ne bi morala da se provlači, pod ovim podnebljem dobro poznata rečenica, "ma ko zna kako je on/oni dobio/dobili novac, nisu to čista posla".

Da se izbjegne ili barem smanji učestalost te rečenice nije nemoguće. Potrebno je, kao za mnoge druge stvari, samo dobra volja i poštivanje pravila prije nego se otvori kasa. *

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana