Revizija

Vedrana Kulaga
Revizija

Informacija da će revizori Glavne službe za reviziju javnog sektora uskoro ući u prostorije "Šuma", "Željeznica", "Pošta" i "Elektroprivrede" Srpske i staviti pod lupu njihovo poslovanje, obradovala je zasigurno mnoge, ali i u neizvjesnost bacila dobar dio javnog sektora.

Konačno će, i to bez maski, na svjetlost dana izaći prava slika milionskih gubitaka onih preduzeća koja su godinama unazad samo skupljala milione, ali u minusima!

Katastrofalno stanje, prije svih u "Željeznicama" mjesecima je u žiži javnosti u Republici Srpskoj, a ni do dan-danas niko nije odgovarao za anarhiju i slom ovog, za privredu Srpske, veoma važnog privrednog subjekta.

Gotovo je sa malverzacijama, sumnjivim poslovanjima od kojih su koristi imali samo neki pojedinci na važnim pozicijama u javnim preduzećima koja su tiho, ali nelegalno uzeli pod svoje.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS uskoro u pohod šalje revizore na javna preduzeća. Pod lupom revizora naći će se sve, od planova poslovanja preko načina njihove realizacije do samog izvršenja.

"Prečešljaće" se finansijsko poslovanje preduzeća, primjena zakona, organizacija, zapošljavanje, sistematizacija, te plan poslovanja preduzeća u kojima se sumnja da postoje kriminalne radnje.

Revizija javnog sektora daće jasnu sliku o stanju u javnim preduzećima. Pokazaće se ko je, na kakav način vodio preduzeća koja posluju pod ingerencijom Vlade.

Privreda je pretrpjela enormne gubitke, neka od preduzeća od javnog značaja za Republiku Srpsku dovedena su na ivicu propasti, "ljuljaju" se na ivici ponora i čekaju na koju će stranu prevagnuti.

Iako je revizija javnih preduzeća u Srpskoj trebalo davno da bude urađena, ni sada nije kasno.

Revizija je dobila zeleno svjetlo.

Ostaje nam samo da čekamo dan kada će sve biti jasno kao dan, kada će mnoge maske da padnu, a sadašnja slika stanja u javnim preduzećima bude prošlost na kojoj će se graditi vedrija budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana