Revizija

Željka Domazet

Da institucije BiH u dogledno vrijeme niko neće dovesti u red kada je riječ o trošenju javnog novca i poštivanju zakona, pokazuje i interna revizija.

Od 36 institucija u kojima su interni revizori uočili propuste i naložili im da ih otklone, gotovo polovina nije se ni počešala da bilo šta uradi.

U cijelom lancu propusta koje je uočila interna revizija nije otklonjena ni četvrtina.

Samo jedna jedina institucija od svih koje su češljali interni revizori pozabavila se vlastitim propustima i našla je za shodno da otkloni sve preporuke i ispravi sve nepravilnosti koje su otkrivene, a samo jedna je radila bez propusta.

U kompletnom izvještaju za prošlu godinu najčešći propusti kod svih revidiranih su uočeni kod isplate plata i naknada, javnih nabavki, kao i propusti koji se odnose na broj zaposlenih, te plaćanje ugovorenih i drugih usluga.

Broj preporuka koje su dobile revidirane institucije u prošloj godini u odnosu na prethodnu uvećan je za gotovo 200, što je jasan pokazatelj da institucije koje troše budžetski, odnosno novac poreskih obveznika previše ne mare za greške na koje ih upozoravaju.

Ako se ima u vidu činjenica da Ministarstvo pravde već dvije godine uredno plaća vlastite interne revizore, a da oni nisu našli za shodno da urade posao za koji su uredno primali plate i pored silnih urgencija da to učine, onda je sasvim jasno kako se institucije na nivou BiH odnose prema budžetskom novcu i poslu koji treba da obavljaju.

Imajući u vidu činjenicu da će sve uočene nalaze internih revizora koji nisu otklonjeni nanovo zabilježiti i Kancelarija za reviziju institucija BiH, onda je sasvim jasno da za javašluk, nerad i rasipništvo institucija BiH nema lijeka.

Da će se ova trakavica nastaviti i ubuduće, jasno je kao dan jer tužioci ne nalaze sa shodno da reaguju na javašluk. I ovo je samo još jedan dokaz da samo u ovoj zemlji za bezakonje prema javnom novcu niko ne odgovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana