Revizija

Goran Maunaga

Iako je izmijenjeni Zakon o reviziji javnog sektora Republike Srpske na snagu stupio još 2014. godine, po kome negativni revizorski izvještaji koje utvrdi Glavna služba za reviziju javnog sektora automatski idu u nadležna tužilaštva, još niko nije odgovarao za kriminal opisan u tim izvještajima.

Situacija je trenutno takva da se isključiva krivica za to ne može pripisati ni revizorima ni tužiocima, ili može i jednima i drugima, ali je neophodno da ti izvještaji konačno rezultuju pokretanjem odgovornosti, bez obzira na to treba li i hoće li prekršajne i krivične prijave podnositi revizori ili tužioci.

Jer, jednostavno, problem nekažnjavanja odgovornih za kriminal i propuste u javnom sektoru, što traje godinama, mora hitno biti riješen. Za državu i društvo uopšte nije bitno da li je za to potrebno opet izmijeniti Zakon o reviziji javnog sektora pa da revizori, kad nađu osnova, podnose krivične i prekršajne prijave, ili će to uz dodatni napor pri analizi negativnih izvještaja činiti tužioci. Važno je samo jedno - procesuirati krivce koji su, eto, već godinama nekažnjeni.

Jasno je i to da samo dostavljanje negativnog revizorskog mišljenja tužilaštvu ne mora automatski da znači da je krivično djelo zaista i počinjeno jer se radi o tome da je negativno mišljenje čisto revizorskog karaktera, što stvara dodatnu obavezu hitnog uređivanja te oblasti.

Bilo bi dobro da je postojala mogućnost da revizori na kraju svojih izvještaja izdvoje činjenice koje ukazuju na nepravilnosti u poslovanju ili na ozbiljno kršenje zakona, ali je do sada očito da to nije bilo moguće.

Svi ti problemi razmatrani su i na sjednicama Odbora za reviziju Narodne skupštine Republike Srpske, ali kvalitetno rješenje ni tu nije iznađeno.

U tom cilju predstavnici tužilaštava i Glavne službe za reviziju javnog sektora moraju da zanemare dosadašnje postojanje svih animoziteta i držanje do toga da je u pravu samo jedna strana. Oni treba da direktno i otvoreno razgovaraju o rješenju tog problema sve dok ga i ne nađu.

A rješenje je, kao što je to najčešće slučaj, negdje na sredini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana