Revizija

Vedrana Kulaga Simić

Revizori Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske pokucali su i ove godine na vrata mnogih republičkih institucija, javnih preduzeća i ustanova te opština i gradova u potrazi sa dokumentima o njihovom finansijskom poslovanju u 2013. godini.

Trošenje javnih sredstava, evidentiranje prihoda i rashoda kao i sprovođenje postupaka javnih nabavki samo su neke od stavki koje su se našle pod lupom revizora, a pokazalo se da se u mnogim slučajevima nije postupalo po propisima i pravilima.

Za njihovo zaobilaženje pojedinci su "nagrađeni" negativnim mišljenjima, a te "nagrade" su ove godine pretežno otišle na adrese jedinica lokalne samouprave u RS i javnih ustanova pod njihovom okriljem.

Dok se stanje u republičkim institucijama ove godine prema ocjeni revizora prilično dovelo u red, ovogodišnja revizija javnog sektora pokazala je da mnoge opštine u Srpskoj imaju problema sa poštovanjem pravila koja su im data kroz zakone i pravilnike. Ogromnih propusta je tako bilo i u opštinama Nevesinje, Ribnik i Vlasenica koje su dobile negativno mišljenje, a bilo je i mnogo onih koje su dobile mišljenje sa rezervom.

Takva slika ne pokazuje dobro stanje i nadležni bi trebalo da zasuču rukave i vide gdje škripi i ko koči sprovođenje nekih propisa, prije svega kada je riječ o javnim nabavkama koje su se pokazale kao najslabija karika u većini lokalnih sredina. Suviše grešaka je napravljeno prilikom unosa podataka o prihodima i rashodima, dok su mnogi čak i trošili više nego što su imali.

Revizijom se utvrdilo čak i to da pojedinci bliski radnicima u pojedinim ustanovama imaju posebne privilegije u odnosu na one koji nemaju na koga da se pozovu. Takav slučaj je, na primjer, zabilježen u trebinjskom Domu zdravlja gdje su revizori utvrdili da rodbina zaposlenih u toj zdravstvenoj ustanovi ne plaća participaciju.

Republičke institucije su ove godine usvojile izmjene i dopune zakona o reviziji kojima je određeno da negativni izvještaji, odnosno njihovi dijelovi idu u ruke tužilaca.

Revizija je uradila svoj dio posla. Ukazala na nepravilnosti i skrenula pažnju na sve greške kako bi se slika popravila dogodine. Mnogo toga ne funkcioniše onako kako bi trebalo na lokalu i stvari moraju da krenu u drugom pravcu - i to u onom u  kome zakoni i propisi nisu samo mrtva slova na papiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana