Revizija

Marijana Miljić Bjelovuk

Nije greška ako se kaže da je BiH država konstantnog nefunkcionisanja. Jer dio njenih službi ne radi ono zbog čega su osnovane, dio ih radi ono za šta nisu nadležne, dok dio radi ono što treba, ali kako ne treba.

Razumiju ovo mnogi koji su bar jednom poslušali prilog ili pročitali tekst o reviziji neke od institucija BiH.

Iz godine u godinu Kancelarija za reviziju institucija BiH objavi više od 70 izvještaja o kontrolama u državnoj administraciji.

I iz godine u godinu jedno te isto - utvrdi se kršenje mnogobrojnih zakona, pravilnika, odluka i drugih propisa kojih ne manjka na nivou BiH.

Isto tako godinama se na očigled javnosti iznose podaci o enormnom trošenju narodnih para na, najblaže rečeno, javašluk funkcionera i onih niže rangiranih.

Jedna od takvih institucija koja u prvom redu zaslužuje da se analizira svakako jeste Ministarstvo odbrane BiH koje troši trećinu budžeta BiH, dok ostalih sedamdesetak institucija troši dvije trećine.

Kao uvijek revizori pobroje ono što su zatekli prilikom kontrole, a njihovih nalaza, po svemu sudeći, više se stidi narod, nego odgovorni u ovoj instituciji.

Dokaz za to je i što se rasipništvo konstantno ponavlja, a za to niko ne odgovara.

Tako su revizori u posljednjem izvješaju za sektor odbrane obznanili da, umjesto da rade u interesu naroda, u Ministarstvu odbrane kupuju poklone, putuju po svijetu, a starješine u vojsci velike svote budžetskog novca troše, ni manje, ni više, na alkohol.

Pored toga, zaposleni u ovoj instituciji dobijaju i različite dodatke na plate da ih je teško i pobrojati, ali se jedan izdvaja, onaj "letački" koji samo u decembru 2013. isplaćen za 170 osoba, iako je bilo svega devet ispravnih helikoptera.

Ko je kuda letio i kako su izveli, niko se nije zapitao, a nalozi za isplatu ovog dodatka su potpisani, izvršeni.

Ovo su samo dijelovi od mnogobrojnih nelogičnosti u trošenju para poreskih obveznika.

Čak je i dnevnica vozačima isplaćivana u dane vikenda, a može se pretpostaviti kakve privilegije su plaćane "na višem nivou". Dok ima, ima, a kasnije šta bude...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana