Revizija

Sandra Miletić
Revizija

Da u gotovo svim institucijama BiH ne samo da ne znaju šta su to kriza i štednja, nego da ne znaju ni šta je to racionalno trošenje javnog novca prema pravilima i zakonu, pokazao je i najnoviji izvještaj Kancelarije za reviziju institucija BiH.

A u tom su izvještaju navedene cifre od kojih se "vrti u glavi" i istaknuti brojni propusti u finansijskom poslovanju institucija BiH.

Tako je 60 institucija lani potrošilo nevjerovatnih 793,5 miliona maraka, od čega je čak 630 miliona KM, odnosno 79 odsto, utrošeno uz razne propuste i nepravilnosti.

Osim toga, lani je potrošeno 19 odsto više budžetskog novca nego godinu ranije, a samo 24 institucije imale su čisto pozitivno mišljenje revizora o finansijskom poslovanju.

Da se u BiH nemilice troši javni novac, pokazuje i činjenica da je za plate i naknade za 20.686 zaposlenih utrošeno 415,5 miliona maraka, a za PTT usluge čak 10,7 miliona maraka!

Najgore od svega je to što ti troškovi neprestano rastu.

Tako je za odvojeni život lani potrošeno čak 70 odsto više nego godinu ranije, za komunalne usluge 23 odsto, za zakup 46 odsto, a za benzin 37 odsto više novca nego 2007. godine.

Na edukaciju službenika potrošeno je 4,7 miliona maraka, a od toga dobar dio na redovno školovanje iako se podrazumijeva da državni službenici prilikom zapošljavanja imaju odgovarajuću stručnu spremu. 

Revizori su istakli i da uprkos utvrđenim propustima nije zabilježen slučaj pokretanja pitanja odgovornosti onih koji su se na nesavjestan način odnosili prema javnom novcu i da nije pokretano pitanje disciplinske odgovornosti unutar institucija, što treba mnoge da zabrine.

Kako "običnim" građanima BiH, koji su poreski obveznici i od čijih se plata izdvaja novac za razne doprinose objasniti da se  u vremenu krize javni novac umjesto na pokretanje proizvodnje ili pomoć ugroženim nemilice troši na nečije astronomske plate, ogromne telefonske račune, putne troškove i školovanje koje su odavno trebali da završe?

Nikako.

Ako su mnogi građani BiH mogli da "stegnu kaiš", mogu onda i zaposleni u institucijama BiH.  A oni koji su odgovorni za nerazumno rasipanje novca treba napokon za to da i odgovaraju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana