Revizija revizije

Vedrana Kulaga Simić

Kancelarija za reviziju institucija na nivou BiH od osnivanja do danas je objavila stotine izvještaja o finansijskoj (ne)disciplini na nivou BiH i napisala na hiljade i hiljade preporuke s ciljem poboljšanja stanja, ali je dobar dio njih, pokazala je praksa, ostao mrtvo slovo na papiru.

Najbolja potvrda tome je činjenica da se, iz godine u godinu, dobar dio tih preporuka ponavlja, prepisuje, jer na pojedinim adresama neće i ne žele da obraćaju pažnju na to, svjesni da nema sistema odgovornosti i da su, samim tim, zaštićeni i slobodni da rade šta god žele. Pri tome zaboravljajući ključnu činjenicu, a to je da rasipaju novac poreskih obaveznika, odnosno svih građana ove zemlje, ma kakva god ona bila.

Lanac odgovornosti je predug i niko ne može biti oslobođen. Počevši od samih revizora koji su mogli biti i stroži u nekim slučajevima i dati negativno mišljenje, preko Parlamenta BiH i njegovih komisija koje svake godine dobijaju na ruke sve izvještaje revizora, do Savjeta ministara BiH koji treba da izda ozbiljnije zaključke i upozorenja kako bi sve to uticalo na one niže rukovodioce da shvate da novac kojim raspolažu nije njihov i da računi moraju biti “čistiji”.

Na svim nivoima vlasti u BiH troši se previše novca na stvari bez kojih se može, ali malo ko o tome razmišlja jer im se tako može. Na zajedničkom nivou godišnje odlazi gotovo milijardu maraka za tekuće izdatke i tako već godinama.

Dobar dio računa je, prema nalazima revizora, bez pokrića. Stalno se čuju kritike da cehovi i znanje u raznim ministarstvima, agencijama i drugim institucijama na nivou BiH u mnogim sektorima rijetko dolaze pod lupu i da tako ostaje sumnja da li je novac utrošen u prave svrhe ili je završio u privatnim džepovima.

S druge strane, revizorima su od početka zaključana vrata Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH. Jasno je da revizorima ne mogu biti dostupne sve ladice u toj instituciji, imajući u vidu specifične i tajne poslove za koje su ovlašćeni službenici u OBA, ali to, kako god da se okrene, ne može važiti i za svakodnevne račune koje imaju, kao i ostale njihove kolege na tom nivou vlasti.

Međutim, revizori, za sada, mogu samo da “poljube” vrata OBA BiH i da se vrate u svoje kancelarije, te prečešljaju poslovne knjige institucija u koje mogu da uđu. 

Na netransparentno trošenje novca iz zajedničke kase mora biti stavljena tačka i to što prije, posebno imajući u vidu o kolikim iznosima je riječ i da nastaju u BiH, koja važi za siromašniju zemlju.

I revizori bi trebalo da zauzmu oštriji stav, a da ih u tome prate oni koji svake godine analiziraju situaciju, usvajaju zaključke, uzdaju se u odgovornost i kojekakve radne grupe jer ovako se samo vrtimo u krugu kritika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana