Revizija revizije

Vedrana Kulaga Simić

Revizorski izvještaji su svojevrstan pokazatelj kretanja novca i poštivanja zakona i drugih akata u institucijama te javnim ustanovama, preduzećima i lokalnim zajednicama.Revizorski izvještaji su svojevrstan pokazatelj kretanja novca i poštivanja zakona i drugih akata u institucijama te javnim ustanovama, preduzećima i lokalnim zajednicama.

Iz godine u godinu ti nalazi pokazuju probleme i propuste.

Nejasni i nepotpuni izvještaji o trošenju novca, probijanje budžeta kao i zaobilaženje pravila ponašanja tokom javnih nabavki najčešće su greške koje su podvlačili revizori u svojim nalazima, ali, nažalost, nisu jedine.

Neke institucije su uspjele da ih isprave u potpunosti, neke djelimično, neke nikako, a u cijeli krug ulazili su i neki drugi propusti i nedoumice, čineći taj spektar grešaka sve različitijim.

Jasno je da su pojedinci u nekim slučajevima zakazali, ali to breme na svojim leđima nose i neke "više" institucije, koje u proteklim godinama nisu uspjele da zakonskim rješenjima i drugim propisima na bolji način uvedu red u neke dijelove javnog sektora.

Revizori u RS su kroz posljednji ciklus provjera pokazali da finansijska disciplina i poštivanje zakona, pravilnika i drugih akata i dalje nisu na potrebnom nivou. Podatak da je u potpunosti sprovedeno oko 60 odsto preporuka nije loš, ali uvijek pažnja ide na one koje su još mrtva slova na papiru, a to ne bi smjele da budu.

Jasno je da određene preporuke ne mogu biti ispunjene preko noći, ali je još jasnije da neke na realizaciju ne smiju i ne mogu da čekaju kao na Godoa.

Glavna služba za reviziju javnog sektora Srpske razvijala je jedan novi princip skeniranja stanja, a to je registar u kojem se pažljivo sabiraju i analiziraju preporuke, upravo da bi se vidjelo ko je šta i na koji način radio nakon što su rekli revizorima do viđenja. Ko je izašao na pravi put, a ko nastavio ka dubiozi.

Stanje za sada nije zadovoljavajuće, ali, na sreću, ne ide ni na gore. Sasvim je sigurno da prostora za unapređenje ima, samo mora da postoji volja da bude pronađen i maksimalno iskorišćen. I to ne samo na nivou Srpske, nego i u FBiH, a posebno na nivou BiH, gdje je finansijska disciplina najlošija, a gdje je odgovornost za to, sve se čini, i najmanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana