Revizija revizije

Vedrana Kulaga Simić

Posljednje revizije koje je obavila Kancelarija za reviziju institucija BiH nisu pokazale da institucije rade s ciljem boljeg poštivanja zakona i transparentnijeg trošenja novca već su jasno stavile do znanja svima da upozorenja revizora mahom završavaju u kantama za otpatke.

Revizori su proteklih godina pod lupu stavili brojne teme u BiH, od korišćenja službenih vozila, zaključivanja ugovora o djelu, upravljanja oduzetom robom, preko reforme javne uprave, do izdataka po osnovu sudskih sporova, u nadi da će nadležni da postupe po datim preporukama da bi poslije iduće kontrole dobili bolje ocjene. Ali ništa od toga.

Revizija revizije je pokazala da je mali broj institucija tek i pokušao da popravi stanje, dok je znatan broj jednostavno ignorisao i primjedbe i preporuke i nastavio onako kako je i naučio da troši novac svih poreskih obveznika ove zemlje.

Najbolji pokazatelj toga kako se "poštuju" preporuke revizora su izdaci po osnovu pravosnažnih presuda u slučajevima koje su izgubili BiH i njene institucije. Za to je od 2010. godine do kraja marta ove godine iz kase otišlo više od 24,3 miliona maraka, a nalazi ukazuju da gotovo ništa nije urađeno na smanjenju tih izdataka, iako je revizija dala jasne smjernice.

Lakše je, izgleda, bilo "zavući" ruku u zajedničku kasu, nego zasukati rukave i pronaći način za bolje poštivanje zakona i ostalih akata kako bi izbjegli pokretanje parnica.

Revizorski izvještaji bi, ako se ovako nastavi, mogli uskoro da izgube svaki smisao. Jer čemu pričati nešto nekome ako taj neko ne želi ni da čuje, a kamoli da uradi?

Tome neko mora da stane u kraj. Dosta je godina bahaćenja i trošenja novca mimo pravila i zakona, zaobilaženja procedura i ignorisanja zakona. Neki novi temelji moraju biti postavljeni. Oni moraju da počivaju na principu odgovornosti jer dok god to ne bude uvedeno u kancelarije institucija na nivou BiH, ali i ostalim nivoima vlasti, teško da ćemo moći pričati o poštivanju slova zakona i transparentnosti.

Neko mora da odgovara za to što brojne preporuke revizije "stoje" u mjestu i nisu sprovedene u djelo. Niko ne može da uzima i daje novac iz budžeta kao da je njegov lični džeparac i to tako godinama. Bez ikakvog pardona i griže savjesti.

Dok god ne bude odgovornosti, neće biti ni kazne za one koji svjesno na smjernice za bolje poslovanje gledaju samo kao na mrtva slova na papiru. Takvom ponašanju mora doći kraj. Dok još ima vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana