Revizija revizije

Valentin Kuleto

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS uputila je više stotina preporuka na brojne adrese institucija, preduzeća te opština i gradova, ali za dobar dio njih nije bilo ni sluha kod onih na čije ime su naslovljene. Nažalost.

Analiza finansijskih izvještaja i usklađenosti ponašanja sa pravilima i zakonima koju su obavili revizori samo je ove godine pokazala da na mnogim adresama postoji "prazan hod" i da su, uprkos ranijim upozorenjima, nadležni nastavili da rade onako kako žele. Iako je to bilo pogrešno.

Podaci da je u djelo sprovedeno tek oko 50 odsto revizorskih preporuka ne ulivaju povjerenje da oni koji drže sve konce u pojedinim dijelovima javnog sektora žele da taj procenat bude znatno veći.

Neki ne kriju da nisu uspjeli da stvari postave onako kako se od njih očekivalo, kako im je preporučeno, dok drugi kažu da ne mogu sami da otklone sve nedostatke, a treći samo ćute.

I tako dopisi i stavovi revizora o njihovom radu ostaju samo mrtva slova na papiru, a možda i završe u kantama za smeće.

Za razliku od sudbine dopisa, koju je teško znati, i više je nego jasno kuda takvo ponašanje vodi.

Svi nivoi vlasti u ovoj zemlji dijele skoro iste probleme, a mnoge su otkrili revizori i prezentovali javnosti. Mjesto na toj listi je rezervisano za zaobilaženje propisa iz Zakona o javnim nabavkama, isplate mimo zakona, korišćenje vozila u pogrešno vrijeme, neobjašnjivo velike račune za službene i privatne telefone koje će, naravno, platiti građani.

Sve te i brojne druge stavke revizori u Srpskoj su saželi u jednom dokumentu, a navedene brojke pokazuju da je potrebno mnogo više truda i rada u svim dijelovima javnog sektora da bi situacija bila bolja i da bi novac trošili transparentno i da bi nadležni zakone poštivali, a ne kršili. Niko ne spori da onaj ko radi i griješi, ali ako ponavljaju greške iz godine u godinu - ta izreka definitivno ne važi.

Nadležni moraju da zasuču rukave, naprave planove za bolje sutra, a aktivnija moraju da budu i tužilaštva na čije adrese stižu oni koji su bili najneodgovorniji.

Revizija revizije u idućim mjesecima pokazaće koliko je preporuka "doživjelo" svjetlost dana, a koliko je "karijeru" završilo u kanti za otpatke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana