Revizija i istrage

Svjetlana Šurlan

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske uživa veliko povjerenje građana, a nalazi revizora se uzimaju kao vjerodostojni pri bilo kakvoj ozbiljnoj analizi rada neke institucije, ustanove ili javnog preduzeća.

Jednostavno, niko ne postavlja pitanje ispravnosti rada ove institucije, a nalaze Službe ne spore ni institucije koje se nađu pod istragom revizora, kao ni one koje dobiju negativno revizorsko mišljenje o svom radu.

Iako određeni rukovodioci različitih institucija često odbijaju činjenicu da su radili mimo propisa, niko se ne usuđuje da optuži revizore da njihovi podaci nisu tačni.

Sve to doprinosi tome da javnost očekuje više nakon što revizori odrade svoj posao, a to više, prvenstveno znači da neko snosi odgovornost za nezakonit rad i nepropisno trošenje budžetskog novca.

Godinama se postavlja pitanje zašto brojne nezakonitosti koje utvrde revizori ostaju nekažnjene i zašto pravda ne stiže odgovorne.

Iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, za 16 godina otkako postoji Glavna služba za reviziju, radilo na 77 negativnih izvještaja, optužnice su izostale.

Prijavljeno je čak 169 osoba tužilaštvima zbog učinjenog krivičnog djela, ali za informaciju kakav je epilog tih prijava, javnost je ostala uskraćena.

U institucijama, javnim ustanovama i preduzećima je prema podacima MUP-a, najčešće činjeno krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, nesavjesno privredno poslovanje, zloupotreba ovlašćenja u privredi i nesavjestan rad u službi. Za tužilaštva rad još traje po prijavama MUP-a ili je obustavljen. To pouzdano niko ne može da tvrdi, jer iz tih institucija nema odgovora.

Skupštinski odbor za reviziju najavio je da će opet da zatraži odgovor na pitanje šta je urađeno na predmetima koji su otvoreni na osnovu negativnih revizorskih izvještaja.

Samo stalnim pitanjima i insistiranjem možemo se nadati epilogu krivičnih prijava i kaznama za odgovorne.

Dok ne osvanu sankcije, sasvim sigurno ćemo i dalje imati negativne izvještaje o radu različitih ustanova, direktora, službenika, koji neodgovorno troše novac svih građana Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana