Revizija Hipokratove zakletve

Danijela Bajić

Lekciju smo naučili, ali na teži način. Umjesto da poslušamo glas razuma i izlizanu frazu: “Zdravstvo Srpske je na aparatima” odavno lansiramo u orbitu zaborava, sačekali smo pandemiju da posložimo stvari na pravo mjesto.

Pa je tako za zdravstvenu zaštitu stanovnika u ovoj godini predviđeno 616,9 miliona KM, od čega je za bolnice namijenjeno 311,3 miliona KM, što je za 45,3 miliona maraka više nego lani, dok domovi zdravlja mogu računati na 122,6 miliona, odnosno 11,8 miliona više.

Ima tu još prostora za napredak, naravno, ali “neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rješava stvar” u vidu ovogodišnjeg većeg izdvajanja vladajućih za zdravstvenu zaštitu stanovnika zasigurno popravlja godinama njegovani imidž “loših momaka”.

Oko devet odsto više novca nego lani ne zvuči mnogo na prvu, ali će dodatne milione objeručke prihvatiti rukovodioci bolnica i domova zdravlja širom Srpske.

Naročito nakon, po finansije, ali i ostale segmente poslovanja, pogubne 2020. godine ispraćene “kovidom”.

U kombinaciji sa ranijom boljkom i revizorskom presudom koja kaže da više od pola zdravstvenih ustanova ima ogromna dugovanja i poteškoće u poslovanju, uzvik olakšanja koji glasi: “Svaka marka nam dobro dođe” je očekivan i ako je vjerovati optimistima, može da posluži kao vjetar u leđa direktorima za bolje planiranje i raspodjelu sredstava.

Tako je nova realnost, koju smo prvi put još na početku “kovid” košmara čuli od ministra zdravstva, na neki način sustigla i ustanove koje liječe ljude.

Ne odnosi se ona samo na način ponašanja, odnosno distancu, nošenje maski, pozdravljanje laktovima, već i na racionalizaciju troškova i izbor prioriteta. Naročito se to odnosi na zdravstvene ustanove.

Jer to što za zdravstvo izdvajamo više novca ne bi trebalo da se doživljava kao novo svjetsko čudo, takvi trendovi, čast izuzecima, trebalo bi da se prenesu i u normalnija vremena.

Zajedno sa apstinencijom od sindikalne bune koja je prije korone bila redovna, a eventualno smirivanje pandemije vjerovatno neće smiriti ni radničke duhove koji su u vječnoj potrazi za većim platama i boljim uslovima za rad.

Na kraju, ako više novca u budžetima ne pogura izlazak na zelenu granu, možda je rješenje svojevrsna revizija Hipokratove zakletve i njeno proširivanje na obavezu da direktori bolnica i domova zdravlja odobreni novac racionalno i savjesno potroše.+

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana