Resor za skandale

Vedrana Kulaga Simić

Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH godinama je na meti kritika i uglavnom opravdanih, a iako se pred svaki novi saziv potajno očekuje da će stvari krenuti nabolje, to se još nije dogodilo, o čemu svjedoči sve što je stiglo iz toga resora.

BiH u svojoj istoriji nije imala sreće sa šefovima diplomatija. Mnogi su ostali upamćeni kao diplomate reda radi, nekrunisani kraljevi putovanja po brojnim egzotičnim destinacijama, a taj niz, na svoj način, nastavila je aktuelna šefica Bisera Turković, na koju su nas, u startu kada je preuzela tu poziciju, upozorili i oni u čije ime je imenovana.

I dok je većina njenih prethodnika mahom ignorisala poslove koji su im u opisu posla, Turkovićeva je odlučila da radi, ali onako kako ona misli da treba, a ne kako piše u zvaničnim najvišim aktima BiH, ma kakva god da je ova zemlja.

Diplomatija je samo jedna od oblasti koja nije zaživjela za sve ove godine i u kojoj, po svemu sudeći, svako radi sve, a u suštini ništa. Djelimično za to su krivi svi. Iako je bilo nekoliko pokušaja da se uvede red u ovu možda i najvažniju sferu u svakoj normalnoj zemlji, opravdano je pitanje da li je to zaista bio krajnji cilj ili je samo korišćen trenutak da bi se prikupili politički poeni.

Svojevremeno je bila formirana i parlamentarna istražna komisija, koja je prečešljala stanje u diplomatskim krugovima, analizirala rad tadašnjeg ministra inostranih poslova, čak ga i saslušala, ali je na kraju, kako to u većini slučajeva u ovoj zemlji biva, sve završilo, kako bi narod rekao: “Tresla se gora, rodio se miš”.

Resor inostranih poslova nosi veliki teret i odgovornost ako postoji želja da radi što mu je u opisu posla, a kod nas je, kada se sagleda sve, samo resor skandala. Što je ponižavajuće, posebno za one ljude koji su dio tog sektora, a imaju znanje i volju da naprave nešto dobro.

To je ponižavajuće i za građane BiH, koji iz svojih džepova plaćaju i šefa i sve ostale oko njega u Ministarstvu inostranih poslova, ali i sve ostale koji su se dobro ušuškali u svojim foteljama u nekoj od brojnih institucija na zajedničkom nivou vlasti. Niko nema pravo da se ponaša bezobrazno i bahato, ali kod nas to, izgleda, postaje pravilo za koje nema odgovornosti. Što je još gore i mnogi koji su, direktno ili indirektno, odgovorni za takvu sliku, samo okreću glavu.

Turkovićeva je samo nastavila, na svoj način, da djeluje kao i oni koji su prije nje bili u fotelji šefa diplomatije BiH. Za nepunih godinu već je skupila previše ozbiljnih optužbi na svoj račun za zaobilaženje propisa i djelovanje mimo procedura i institucija. Izgleda da je malo ko ozbiljno shvatio upozorenje na moguće gafove s početka ili je sve svjesno, još tada, isplanirano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana