Resor za posmatranje

Vedrana Kulaga Simić

Diplomatsko-konzularna mreža BiH, od vrha do najnižih službenika, već je godinama na meti žestokih kritika i svi znaju, čak i oni koji to nikada neće reći naglas, da na sceni imamo sve osim uređenog i sinhronizovanog sistema koji može odgovoriti zadacima.

Problem ne postoji od juče i ne odnosi se samo na mandat aktuelne šefice diplomatije Bisere Turković, iako su na nju upozoravali mnogi, pa čak i oni koji su je postavili na tu poziciju, riječima da će gafova u poslu imati i da to ne treba da čudi.

To je jedna od tvrdnji koja je i dobila potvrdu u dosadašnjem radu, a na njen račun otišlo je nebrojeno oštrih kritika, jer je radila onako kako misli da treba, a ne kako je utvrđeno zakonima i podzakonskim aktima ove zemlje, ma kakva ona bila. Rad na svoju ruku i po vlastitom nahođenju definitivno je jedan od zaštitnih simbola diplomatije, od nastanka do danas. Gotovo sve analize pokazuju da veliki broj diplomata, ako bi gledali po struci i sposobnostima, ispunjava jedino uslove da dođu ispred zgrade ambasada i drugih diplomatskih predstavništava, ali ne i da budu zaposleni u njima.

Katastrofalno stanje dodatno pogoršavaju narušeni odnosi na relaciji sjedište  diplomatsko-konzularnih predstavništava,  jer dok jedni tvrde da problemi i podmetanja stižu direktno iz Sarajeva, drugi tvrde da nije to tako, već da neposlušne treba tražiti u ambasadama i konzulatima. I tako se godinama vrtimo u lavirintu optužbi i opstrukcija u kojem novac nemilice odlazi samo na ime njihovih plata i kojekakvih naknada.

Svugdje, pa i u diplomatiji, ima časnih i sposobnih ljudi koji mogu da iznesu teret posla, ali ne mogu da isplivaju iz mora u kojem dominiraju oni kojima su podmetanja, tuđi i lični interes i uživanje na egzotičnim destinacijama jedini zadaci u opisu posla.

Poslednji kamen spoticanja u diplomatskim odnosima leži u oličenju OHR-a i Kristijana Šmita koji je na poziciji visokog predstavnika u BiH te njegovog povratka i članova obezbjeđenja iz Slovenije u Sarajevo. Prvi čovjek ambasade BiH u Hrvatskoj odbacuje optužbe da je, prema naređenju iz Srpske, pokušao da osujeti Šmitov put, uz tvrdnje da su čelnici MIP-a u Sarajevu zapravo napravili, i to namjerno, opasnu grešku u koracima, jer su od njega tražili da krše zakona.

Ovo je, nažalost, samo trenutno poslednji u nizu primjera koji oslikavaju stanje u ovom resoru koji je definitivno za posmatranje, a ne za divljenje, a najgore od svega je što nema ni naznaka da će slika biti popravljena. Veće su šanse da će biti još mutnija, što pogoduje samo lovu u mutnom, većim računima i jačim sukobima između kadrova koji imaju drugačije mišljenje o gotovo svemu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana