Republika Srpska

Miroslav Filipović
Republika Srpska

Republika Srpska svoj 18. rođendan dočekuje ustavno-institucionalno stabilna i međunarodno priznata, ali borba za njenu političku poziciju još traje.

Borba za Srpsku počela je 9. januara 1992. godine, kada je Skupština srpskog naroda u BiH usvojila Deklaraciju o proglašenju Srpske Republike BiH, čime je RS postala subjekt, prvo internog, a poslije toga, 1995. godine u Dejtonu, i međunarodnog prava.

Od te deklaracije do punoljetstva Srpska je prošla težak put izgradnje institucionalno-ustavnog okvira. Mnogi su je osporavali, napadali, ucjenjivali i pokušavali degradirati, razvlastiti, oslabiti, uništiti... Nažalost, Srpska je i danas na udaru tih snaga.

Uporno je optužuju, terete i kleveću. OHR joj na Badnje veče ozbiljno zaprijeti drskim i bezobraznim saopštenjem koje kao da je pisano u Silajdžićevom kabinetu, a ne u kancelariji koja se predstavlja kao vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma.

Neće da shvate da niko u Srpskoj ne želi da razgrađuje BiH, već da je riječ o očuvanju dejtonskog položaja, statusa i ovlašćenja Srpske kao ravnopravnog i trajnog dijela BiH.

Sa Srpskom kao realnošću i ustavnom kategorijom mnogi u ovoj zemlji i međunarodnoj zajednici ne mogu da se pomire. Oni čak otvoreno govore protiv RS, jer je istinski mrze (ni ime ne mogu da joj izgovore), a mrze je zbog svog rušilačkog nagona i intelektualnog sljepila.

Uprkos tome, Srpska jača, izgrađuje se i razvija, jer je volja srpskog naroda u BiH, kojem niko i ničim ne može da ospori pravo da kaže ko je, šta želi i čemu teži i u kakvoj državi hoće da živi.

Zapravo, najveći grijeh Srba u RS i BiH je u tome što hoće da žive u slobodnoj i demokratskoj zemlji, što jednostavno ne mogu da prihvate život u uslovima međunarodnog protektorata sa autokratskim potezima međunarodnih upravitelja.

Zato je sticanje punoljetstva od ogromnog značaja za Srpsku kao čuvara nacionalnog, kulturnog, duhovnog i jezičkog identiteta srpskog naroda u ovoj zemlji. I, zato hvala Srpskoj.

Povodom 18. godišnjice Srpske, posebno priznanje treba odati svima onima čiji su životi i dijelovi tijela uzidani u temelj naše Republike. Očuvanje Republike je, u stvari, dug i obaveza prema njima, ali i budućim pokoljenjima koja će moći s ponosom da kažu da su građani Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana