Reprogram kredita

Marina Čigoja
Reprogram kredita

Agencija za bankarstvo Republike Srpske produžila je do kraja 2011. godine odluku o privremenim mjerama za reprogram kreditnih obaveza fizičkih i pravnih lica, a ovakva odluka donesena je s ciljem ublažavanja negativnih efekata globalne ekonomske krize.

Agencija za bankarstvo RS krajem prošle godine donijela je Odluku o privremenim mjerama za reprogram kreditnih obaveza fizičkih i pravnih lica, a s obzirom na to da je vladalo veliko interesovanje za reprogram ova odluka je produžena do kraja iduće godine.

Reprogram kredita mogu koristiti fizička i pravna lica koja su ranije uredno otplaćivala rate, ali su zapala u teškoće zbog efekata globalne finansijske i ekonomske krize.

Uslov za reprogram je i da dužnik nema kašnjenja u otplati duže od 90 dana. Preduzeće koje želi podnijeti zahtjev za reprogram kredita mora, takođe, biti solventno i uvjeriti banku da će u budućem periodu uredno izmirivati svoje obaveze.

Da bi im banka omogućila reprogram kredita stanovnici moraju da dokažu da nisu svojom krivicom izgubili posao, da im je za najmanje 20 odsto smanjena plata ili da im lična primanja kasne barem tri mjeseca. Kao i pravna lica, i stanovnici prethodno nisu smjeli imati kašnjenja u otplati kredita duža od 90 dana.

Bez obzira na nešto teže uslove koje i preduzeća i stanovnici moraju ispuniti kako bi dobili reprogram, ova odluka je, bez sumnje, imala značajan uticaj na održavanje koliko-toliko dobrog stanja u preduzećima u Srpskoj, kao i na očuvanje radnih mjesta.

U prilog tome govori i podatak da je u prvoj polovini ove godine reprogramirano 98,1 miliona maraka za 107 pravnih lica i 2,2 miliona maraka za 342 fizička lica.

S obzirom na smanjenu likvidnost preduzeća, cjelokupno stanje u privredi i smanjenje zaposlenosti, ali i neizvjestan period koji je pred nama o pitanju stabilizacije ekonomskih prilika, reprogram kreditnih obaveza sasvim sigurno će imati veliki značaj i u budućem periodu.

Zbog toga produžavanje odluke Agencije za bankarstvo o omogućavanju reprograma kreditnih obaveza treba pozdraviti, a ne bi bilo na odmet ni donošenje još nekih sličnih odluka koje bi pomogle privrednicima i stanovnicima ove zemlje, posebno ako se ima u vidu činjenica da je stanje u našem bankarskom sektoru dosta teško i da su kamate među najvišim u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana