Renesansa građanske svijesti

Daliborka Sekulić

Svi koji posljednjih dana prate izvještavanje elektronskih i štampanih medija u BiH svjedoci su svojevrsne "renesanse" instrumentalizovane građanske svijesti.

Naime, ne radi se o ni o kakvom procesu koji za cilj ima stvaranje boljeg i pravičnijeg društva, pesnici koja hoće da ispravi ono što ne valja, obračunu sa nepravdom. Riječ je o instrumentalizovano navođenoj svijesti, koja i te kako ima svoju svrhu.

Građanska odgovornost naprasno je probuđena kada je u Banjaluci počela gradnja u takozvanom parku kod "Medicinske elektronike". Iako su se na prste jedne ruke mogli pobrojati posjetioci te zelene površine, uglavnom šetači kućnih ljubimaca u kasnim večernjim satima, epopeja o uništavanju navodnog parka bez klupe i staze, bila je zanimljiva i opoziciji, čak čitava četiri dana.

Kako je Banjaluka postala premalena za instrumentalizovanu građansku svijest, "renesansa" je prenesena na jug, u Trebinje. I tamo je počela odsudna bitka hrabrih čuvara morala za ruševnu austrijsku karaulu, kakvih je na desetine po Hercegovini, Dalmaciji, Lici, Crnoj Gori. Za ovu namjenu ta ruševna karaula proglašena je tvrđavom.

Proslavljeni režiser Emir Kusturica, koji je imao papir nadležnih da to nije nikakav istorijski spomenik, po onoj "pametniji popušta" odlučio je da se povuče i Trebinjcima ostavi sav njihov kamen, pa nek rade s njim šta im volja. Možda karaulu jednom poprave, pa u njoj ugoste kakvog turistu i uzmu mu neku paru za suvenire, kojim taj grad obiluje. Može i one u obliku kamena, ako drugih nema.

Gotovo istovremeno, pred očima javnosti u centru Sarajeva počelo je rušenje vile "Markezić Korn", nacionalnog spomenika pod zaštitom države i to prvog stepena.

I, gle čuda. Taj vandalizam otkrili su novinari "Glasa Srpske" čija redakcija je u Banjaluci?! Sarajevske, koji su dosljedno sa visokom dozom zabrinutosti pratili proteste za Picin park i karaulu u Trebinju, ovo je mimoišlo?!

Ako nisu znali šta se to ruši u centru Sarajeva: nisu ni novinari. A ako jesu, ali su im nazovipark u Banjaluci i karaula u Trebinju bili interesantniji, onda je jasno o čemu je riječ.

Ovim je "renesansa" instrumentalizovane građanske svijesti doživjela debakl. Maske su pale i jasno je postavljena granica između graditelja i rušitelja kulturnog blaga ove zemlje. Tabla razgraničenja je na Kalemovoj ulici 5. na vili "Markezić Korn", za koju sarajevski novinari, gle čuda, još nisu čuli, iako je nacionalni spomenik njihovog grada. O renesansi probuđene građanske svijesti koja bi stala u odbranu kulture, istorije i znamenitosti grada, drugi put.

++++++++++++++++++++++++++++++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana