Relikt prošlosti

Veljko Zeljković

Riječ protektorat u međunarodnom pravu znači zaštitništvo. U formalno-pravnom smislu ono predstavlja pokroviteljstvo jače države nad slabijom, ali i oblik zavisnosti jedne države od druge, koju je najčešće jača nametnula silom ili sticajem nekih “okolnosti”. Na ovaj način država “pokrovitelj” ima “određeni” uticaj na politiku zavisne države.

 

Tumačeći ovu formulaciju, može se slobodno zaključiti da je BiH ne samo de fakto, već i de jure međunarodni protektorat.

Podsjećanja radi, BiH je imala status zajedničkog protektorata Austrougarske i Osmanskog carstva od 1878. do 1908. godine, kada je Austrougarska proglasila aneksiju BiH. Novo poglavlje ove priče otvoreno je krajem 1995. godine, nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i BiH se od tada nalazi pod nekom vrstom “legalne” okupacije. Ustanovljen je princip - “štitićemo vas od svih, pa i vas samih, ali nećemo od sebe”.

Ako je bilo potrebe za ovom okupacijom nakon nemilog rata, taj relikt prošlosti je posljednjih desetak godina postao poput trna u nozi, koji je vremenom napravio veliku i gnojnu ranu koja nikako da zacijeli. BiH zbog njega nije u stanju da normalno prohoda i krene nekim normalnim putem koji ne bi bio uslovljen intervencijama sa strane.

Iako smo odavno postali punoljetni, pa čak i spremi za udaju, dio međunarodne zajednice ne odustaje od svoje kontrole. Naprotiv! Ne dopuštaju BiH da postane suverena, u pravom smislu te riječi. A ne samo na papiru. Takvo stanje dodatno bi zacementirao eventualni povratak inostranih sudija u pravosuđe BiH, a koji je najavila Evropska komisija. Ako ovakva i slična tijela toliko zagovaraju demokratiju i suverenitet kao osnovna načela, zašto ovo rade? Na ovaj način oni ne pomažu BiH, već je i dalje ostavljaju zarobljenu u prošlosti. Ovakvi potezi samo idu naruku onim političkim snagama u BiH koje zagovaraju centralizaciju zemlje. Njihov pakleni plan je da pokažu kako ništa u BiH ne može normalno funkcionisati bez prisustva ino-faktora, a da su glavni krivci za tako nešto upravo Srbi.

Umjesto da pusti narode u BiH da se dogovore o budućnosti zemlje, Brisel se ponaša poput Istanbula i Beča. Visoki predstavnik Valentin Incko danas nije ništa drugo do car ili sultan BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana