Rekorderi

Vedrana Kulaga Simić

Dani i mjeseci prolaze, a izlaz iz krize u koju je ovaj put zapala BiH ne nazire se, iako je put koji vodi ka tome gotovo svima poznat. Umjesto da se pokaže volja da se krene u tom pravcu, stalno se prave smicalice da bi se pričalo o svemu, osim o onome o čemu treba da otvoreno razgovaraju i dogovaraju oni koji govore u ime naroda u ovoj i ovakvoj zemlji.

 

Zloupotreba je bilo, ima ih i biće na dosta koraka koji tek predstoje, ali ima nešto o čemu se godinama priča i što se svako malo koristi, ne jer je stvarno potrebno, već samo kako bi se dodatno zategao politički konopac i dalo prostora zapaljivim riječima u javnom prostoru.

To je Vijeće naroda Republike Srpske, u kojem postoje četiri kluba, ali po nepisanom pravilu uglavnom samo jedan poseže za vitalnim nacionalnim interesom i koči proces usvajanja zakona i drugih akata koje prije toga usvoje poslanici u Narodnoj skupštini.

Mehanizam “veta” je prihvaćen i, naravno, svako ima pravo da  posegne za tim mehanizmom kako bi zaštitio pripadnike svog naroda ako posumnja da određeni akti republičke vlasti idu na njihovu štetu. Ali, stvari izlaze iz tih pravnih okvira onda kada se veto ulaže samo da se ulaže, s namjerom da se namjerno proizvode problem i odlaže stupanje na snagu zakona koji su u interesu svih naroda, a ne protiv jednog. Najčešće protiv bošnjačkog, jer su njihovi delegati u Vijeću naroda rekorderi po broju apelacija koje su stizale na adresu republičkog Ustavnog suda, koji daje konačan sud o tome da li je stvarno povrijeđen vitalni nacionalni interes naroda koji posegne za vetom ili je sve u skladu sa Ustavom.

Presjeci su jasni. Vijeće naroda je u posljednjih 15-ak godina ukupno 71 put pokrenulo proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, od čega je taj proces čak 69 puta krenuo iz Kluba Bošnjaka. Statistika ukazuje da je, kada se povuče crta, oko deset odsto njihovih poteza bilo opravdano, dok su ostali zahtjevi ili u startu ocijenjeni kao neprihvatljivi ili kasnije, u meritumu, okarakterisani kao podnesci u kojima nije utvrđeno da je tim nekim aktom povrijeđen interes Bošnjaka.

Sudije Ustavnog suda Republike Srpske, u čije ruke dolaze zahtjevi Vijeća naroda, odnosno klubova naroda, još su prije nekoliko godina upozorile i da su ti podnesci koji im stižu često nepotpuni, nejasni i bez elemenata koji su za tu proceduru propisani.

I isto tako se pokazalo i potvrdilo da iza svega toga stoji još dosta toga. Želja da Vijeće naroda dobije sasvim drugu poziciju i ulogu, a s obzirom na to da to ne može, okreće se i zaštitu traže u Ustavnom sudu BiH. I tako se i sa tom temom vrtimo u krugu u kojem se veoma dobro zna da su pravni stavovi u BiH zapravo odraz politika koje vedre i oblače u Ustavnom sudu u Sarajevu i da su igranke dio svakodnevice, u zavisnosti od potreba i sila prilika u zemlji. +++

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana