Rekonstrukcije

Željka Domazet

Ovaj mandat parlamentarnog života i rada Savjeta ministara sigurno će biti zapamćen kao vrijeme čestih rekonstrukcija i smjena ministara i uspostavljanja novih parlamentarnih većina.

U protekle tri i po godine desile su se čak tri izmjene saziva ministara u timu predsjedavajućeg Vjekoslava Bevande i kada se stranke već uveliko spremaju i zahuktavaju za predizbornu kampanju govorka se i o četvrtoj rekonstrukciji za koju ni pozicija ni opozicija sa sigurnošću ne mogu reći ko će stati iza nje i da li će imati podršku.

Ako se ima u vidu činjenica da su samo za opštu podršku Parlamenta bilo kojem zakonskom aktu ili potezu neophodne najmanje 22 ruke parlamentaraca, nejasno je na kakvu i koju podršku svi oni koji zagovaraju četvrtu rekonstrukciju mogu računati.

Prema najavama iz stranaka koje se čuju ovih dana, SDP već priprema javnost i parlamentarce da će predložiti nasljednika u fotelju ministra bezbjednosti, a moguće je i zamjenika ministra finansija, ali ako se sve parlamentarne stranke budu dosljedno pridržavale svog opozicionog ili pozicionog statusa u Parlamentu neizvjesno je da li će njihovi kadrovi dobiti podršku. Kada se saberu ruke poslanika iz oba entiteta postojeći saziv Savjeta ministara pa samim tim i nova imenovanja imaju podršku samo 21 poslanika, što ni u kom slučaju nije parlamentarna većina nego samo polovična.

Za najavljeni potez SDP-a da će predložiti nova imena u Savjetu ministara ova stranka najvjerovatnije je obezbijedila saglasnost SDA i samo u toj varijanti imenovanja novog ministra i zamjenika mogu dobiti podršku Parlamenta BiH.

Da sve i krene kako valja postoje i zakonske procedure provjera novih kandidata u Agenciji za istrage i zaštitu, Centralnoj izbornoj komisiji i Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa koji na raspolaganju imaju mjesec da završe svoj posao. Dakle, sasvim je izvjesno da za najmanje mjesec neće biti ništa od novih imenovanja, a već 15. maja Centralna izborna komisija će raspisati nove izbore.

S druge strane lider HDZ-a 1990 već je pozvao ministra za ljudska prava i izbjeglice Damira Ljubića da podnese ostavku na tu funkciju jer je već istupio iz ove stranke, na što je ovaj odgovorio da to neće učiniti.

Bespotrebno trošenje vremena na još jednu rekonstrukciju sa neizvjesnim ishodom svakako bi bilo bespotrebno traćenje vremena isključivo za zabavu javnosti. To je jasno svima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana