Rejting fakulteta

Dragana Orlović

Razvoj obrazovanja prioritet je svih velikih i uspješnih zemalja. Investiranje u obrazovni sistem njihov je imperativ, koji je ključan za sve segmente društva.

Uzalud su bogatstva i tehnologije ako nemate adekvatno školovan kadar, koji će na pravi način odgovoriti potrebama privrede.

Naša zemlja nije velika. Nije bogata i nema najsavremeniju tehnologiju. Ali ima veliki potencijal, kada je u pitanju kadar. Ima mlade ljude koji nesumnjivo posjeduju volju i želju za znanjem. A ima i visokoškolske ustanove na kojima to znanje mogu da steknu. Neke od tih ustanova su bolje, a neke lošije. Na neke fakultete se teže upisati i još teže ih je završiti, i obrnuto. Sve je stvar percepcije, pojedinca i toga koliko se želi napredovati i usavršavati.

Univerziteti u Republici Srpskoj posljednje godine radili su na svom unapređenju i promociji na internetu. Dokaz za to je najnovija Vebometriks rang-lista svjetskih univerziteta, na kojoj su za samo godinu pomjerili svoju poziciju unaprijed za više od hiljadu mjesta.

Tako je Univerzitet u Banjaluci zauzeo 4.977. mjesto u svijetu, a lani je bio na 5.511. poziciji, dok je Univerzitet u Istočnom Sarajevu došao na 10.948. mjesto i napravio veliki pomak u odnosu na godinu ranije, kada je bio na 12.134. mjestu. To je za pohvalu.

Dobro je da je rukovodstvo većine fakulteta odlučilo da unaprijedi svoje internet stranice i da na njima na najbolji mogući način promoviše naučno-istraživačke oblasti.

Ipak, tu ne treba da se zaustave. Naprotiv. To mora da im bude tek jedan korak naprijed. Početak.

Da im i ostala rangiranja i svjetske liste, poput čuvene Šangajske postanu prioritet. A i ne moraju.

Liste nisu toliko važne. Važne su promjene koje vode ka boljem kvalitetu. Jer prostora za bolje uvijek ima.

Od veće uvezanosti upisne politike i privrede, savremenijeg pristupa nastavi, modernije opreme, do kvalitetnijeg nastavnog kadra i bolje prakse studenata.

Obrazovanje je, kao što je govorio Nelson Mandela, najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet. Mi ne moramo da mijenjamo svijet, ali uslovi i kvalitet obrazovanja uvijek zaslužuju i moraju da budu bolji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana