Reis Cerić

Goran Maunaga

Politički islam, koji je odavno na sceni u regionu zahvaljujući reisu Islamske zajednice u BiH Mustafi Ceriću i glavnom muftiji IZ u Srbiji Muameru Zukorliću, poslije mnogobrojnih, vjerskim vođama nepriličnih izjava, na intenzitetu dobija tako što se Cerić sa vehabijama i predstavnicima organizacija koje su zabranjene zbog terorističkog djelovanja počeo da sastaje čak i javno.

Time je, taj i takav islam, iz političkog prešao u džihadski, dakle, onaj najradikalniji.   

Efendija Cerić zato ima više razloga za likovanje. Direktnim kontaktom sa sumnjivim vehabijama u svom kabinetu on je realizovao svoje ranije izjave da “ovdje ne smetaju vehabije i selefije” i da “oni koji iskazuju zabrinutost zbog njihovog djelovanja šire islamofobiju”, a velik razlog za njegovo slavodobitno ponašanje je i stanje u Evropskom parlamentu. Naime, prijedlog nacrta rezolucije u tom parlamentu, prema kojem je trebalo da bude osuđena podrška vehabijskom pokretu u BiH, izmijenjen je poslije žestokih kritika koje je uputio islamski lobi.

Licemjerno, ali baš u vrijeme kad je je Cerić histerično i agresivno javno napadao predlagače te rezolucije, od evropskih parlamentaraca do nevladinih organizacija i Helsinškog komiteta, spominjući “i druge radikalizme poput četništva”,  on je baš tada u svom kabinetu primio Asocijaciju vehabijskih udruženja u BiH.

Ako Cerićevi ciljevi evropskim glavama nisu jasni odavno, otkad se reis zalaže za ukidanje “genocidne tvorevine Republike Srpske”, neće im biti jasni ni poslije ovog susreta sa vehabijama. Zatvaranje očiju pred Cerićevim ranijim izjavama da je “Mehmed Drugi Osvajač jedna od najvećih ličnosti bh. istorije”, kao i pred njegovim prijedlogom da “svi mi ovdje budemo Turci jer smo Turci po našem istorijskom sjećanju i određenju, identitetu islama koji su nam Turci donijeli”, vodi ka zatvaranju očiju i pred činjenicom da se Cerić sastaje s teroristima.

I tim zatvaranjem očiju, kao i Cerićevim djelovanjem, najviše će biti oštećeni suniti hanefije kojima pripadaju svi Bošnjaci, odnosno svi muslimani u BiH.

Nesumnjivo je da će se Evropa, poslije ovakvih javnih susreta reisovih sa predstavnicima terorističkih organizacija kad-tad uvjeriti u zle namjere reisa Cerića, ali tada će već biti kasno za reagovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana