Regulatorna agencija

Goran Maunaga
Regulatorna agencija

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je do te mjere obezglavljena, nekredibilitetna i kriminalizovana institucija da više nema potencijala i zdrave snage čak ni za regulisanje kadrovskih pitanja i poslovnih obaveza unutar vlastitih redova.

Ali, i pored takve vlastite haotične situacije, i pored tog što su mandati istekli i direktoru i članovima Savjeta RAK-a, eksponenti te firme pokušavaju da "prave red" u institucijama u kojima zaista postoji red i u kojima nema nikakve potrebe za uvođenjem RAK-ovog nereda.

Jedan od posljednjih gafova Agencije je i naredba Radio-televiziji RS za hitno obustavljanje emitovanja programa sa digitalnog predajnika na tehnici koju je sama obezbijedila.

U naredbi čak nije navedeno na koji zakon i na koje odredbe zakona se, pri tome, poziva RAK, ali je zato istaknuto da RTRS na tu odluku nema pravo žalbe.

Zakonska obaveza svih elektronskih medija je da pređu na digitalno emitovanje programa do kraja 2011. godine. Izgleda da je velika greška RTRS-a u tome što je to uradila nešto brže od ostalih. Jer, RAK bi u ovom slučaju trebalo da podstakne i druge da to što prije urade.

Ili je, ovdje, u pozadini svega nešto drugo? Do te, ne baš tajnovite pozadine, moglo bi se lako doći. Ona je jasna i iz dosadašnjih poteza RAK-a, ali bi bila potpuno očigledna u slučaju da je, recimo, emitovanje digitalnog programa pokrenula Federalna TV. Tada bi, može se bez greške tvrditi, izostala bilo kakva reakcija RAK-a.

U ovom slučaju, svakako, odgovorni su i Savjet ministara i Komisija za saobraćaj i veze.

Na kraju treba reći da bi, umjesto donošenja bespredmetnih naredbi sumnjive validnosti, direktoru i starom Savjetu RAK-a prvi prioritet trebalo da bude legalno i legitimno imenovanje direktora i člana Savjeta iz RS.

To se, umjesto eliminisanja kvalitetnih kadrova i pokušaja da predstavnici bošnjačkog naroda i dalje ostanu u vrhu te institucije, može postići samo raspisivanjem novog konkursa i eliminisanjem nesposobnih, umjesto stručnih ljudi.

A to što RAK, kad su u pitanju odgovornost za nezakonitosti, za diskutabilnu potrebu postojanja mnogobrojnih javnih emitera u FBiH i za njihovo nakaradno funkcionisanje, prestaje da se miješa u svoj posao, posebna je priča. Naravno, i nju treba što prije na pravi način okončati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana