Reformski zakoni

Svjetlana Tadić
Reformski zakoni

Ova godina u Republici Srpskoj trebalo bi da ostane zapamćena po donošenju takozvanih reformskih zakona koji su odavno trebali ovoj zemlji kako bi popravila stanje u svom socijalnom sektoru.

Godinu nakon što je izabrana Vlada RS, pred poslanicima Narodne skupštine RS, ove sedmice, našla su se dva najosjetljivija prijedloga zakona.

Prvi je onaj koji reguliše penzije i uslove pod kojima će se od 1. januara 2012. godine vršiti penzionisanja, a drugi je odvojio borce i njihova primanja od Fonda PIO i posebno regulisao sva prava ove kategorije.

I jedan i dugi zakon prethodnih mjeseci su se iščekivali, pa su usvojeni u nacrtima, slijedile su burne javne rasprave, a na kraju su ponovo stigli pred poslanike u sličnom obliku u kakvom su iz Skupštine i izašli.

Socijalni partneri, odnosno predstavnici Sindikata, poslodavaca, penzionera i boračkih organizacija pokušavali su navući vodu na svoju vodenicu i ubijediti Vladu da su njihovi zahtjevi, ipak, realni.

Pokazavši razumijevanje za ove kategorije, Vlada je na prijedloge zakona uputila amandmane koji su po automatizmu postali dio zakona, a koji su uvažili zahtjeve sindikata, poslodavaca, boraca i djelimično penzionera.

Tako bi prema predloženim amandmanima muškarci u penziju trebalo da idu sa 40 godina radnog staža i 60 godina života, a žene sa 35 godina staža i 58 godina života, umjesto sa pet godina više kako je napisano u prijedlogu bez amandmana Vlade.

S druge strane, iznos osnovice za obračun boračkih primanja biće prosjek plate iz prethodne godine, umjesto 500 maraka koliko je prvobitno bilo predviđeno.

Ovi zakonski okviri bili su prijeko potrebni Republici Srpskoj, jer regulišu oblasti i prava najosjetljivijih kategorija stanovništva. Poenta je bila nikoga ne oštetiti, a da li se u tome uspjelo pokazaće vrijeme.

Ova rješenja jesu reformska, a Vlada je s njima odlučila da stabilizuje socijalni sektor, a u isto vrijeme i da ne ošteti sve korisnike prava propisanih ovim zakonima.

Reformska godina je iza Republike Srpske. Naravno, samo ako se danas na sjednici Narodne skupštine predloženi amandmani Vlade i usvoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana