Reforme

Anabela Abreu

Svjetska banka nedavno je objavila rezultate izvještaja "Doing Business" za 2014, u kojem se BiH nalazi na 131. mjestu od ukupno 189 zemalja - tek nešto iznad Ugande, a ispod Bangladeša. Ono što još više obeshrabruje je to da je BiH rangirana na najnižem mjestu od svih zemalja regiona zapadnog Balkana.

Pozicija BiH u okviru izvještaja "Doing Business" je veoma loša, a mali broj reformi manjeg obima koje su sprovedene u toku posljednjih nekoliko godina dovele su do toga da je poslovno okruženje u zemlji tek marginalno povoljnije nego što je bilo.

To je razočaravajuće.

Nedostatak političke volje i postojeća politička pat pozicija su, u jednom ili drugom obliku, ono od čega je BiH patila u toku posljednjih nekoliko godina. Ta stanja koje se uporno ponavljaju ne mogu se više smatrati prihvatljivim izgovorima.

Pošto guši sposobnosti preduzeća da se razvijaju i da efikasno rade, tekuća politička pat pozicija uzima svoj danak, između ostalog, i od sektora preduzetništva - sektora koji predstavlja veoma važnu pokretačku snagu za rast i (još važnije) stvaranje radnih mjesta.

S vremena na vrijeme posjetim preduzeća u BiH i sa divljenjem i poštovanjem slušam kako različiti vlasnici govore o svojim počecima, o preprekama sa kojima se suočavaju, te o inovativnim načinima na koje pokušavaju prevazići te prepreke. Iako se preduzeća koja posjećujem razlikuju po veličini i obimu, mnoge od priča koje čujem su identične: kako slabe perspektive u vezi sa nemogućnostima izvoza u EU dovode do toga da ta preduzeća prenose svoj tržišni fokus na one zemlje u regionu u kojima su još konkurentna.

Sve ovo ukazuje na činjenicu da sektor preduzetništva u ovoj zemlji treba da dobije podršku, a da ta podrška treba da dođe u obliku reformi.

Reforme poslovnog okruženja nisu nemoguće. One nisu čak ni toliko teške. U stvari, bez obzira na sve, mi smo zapravo svjedoci promjena. Moguće je postići dogovor o neophodnim reformama koje mogu pomoći preduzećima da više izvoze u EU ili koje mogu dovesti do uspostavljanja administracije koja je prijateljski nastrojena prema preduzećima; administracije koja je i profesionalna i odgovorna. Ovo jednostavno zahtijeva postizanje dogovora o tome da svi igraju po istim pravilima i da se fokus stavi na reforme investicionog okruženja koje će nadilaziti interese pojedinačnih administracija i političkih stranaka.

Ove reforme su takođe od suštinske važnosti i zbog toga što je BiH izgleda zapala u klasičnu "zamku zemalja srednjeg nivoa dohotka" - suviše je siromašna da bi bila izvor inovacija i usluga svjetske klase, ali je previše bogata da bi se takmičila za proizvodnju sa zemljama niskih troškova. Jasno je da nalaženje izlaza iz te zamke zahtijeva nešto više od samih reformi poslovnog okruženja, ali ta reforma ipak predstavlja dobar početak i neophodan korak u pravom smjeru za privlačenje više investicija (i većih investicija).

Investitori žele vidjeti da su vlasnička prava dobro definisana i zaštićena, da su tržišta kredita i rada adekvatna (ako već ne cvjetaju), da je administracija kompetentna i da ima ozbiljne namjere, te da je infrastruktura visokokvalitetna. BiH sada ima važan zadatak da obezbijedi što više - što je prije moguće.

BiH ima određene snažne faktore koji rade u njenu korist: dobro obrazovanu radnu snagu, blizinu najveće svjetske ekonomske zone i povoljne makroekonomske uslove. Međutim, ako poslovno okruženje u zemlji nastavi da stagnira, mnoge druge, u većoj mjeri motivisane zemlje sa južne i istočne hemisfere će prestići BiH.

Srećom, postoje znaci koji ulivaju nadu. U toku ove godine su obje entitetske vlade uložile napore i uradile dobar posao pokušavajući da unaprijede investicijsko okruženje i smanje teret koje snose preduzeća kroz modernizaciju i pojednostavljivanje zakona o inspekcijama i zakona o preduzećima, kao i reformu registracije preduzeća.

Dobra vijest je da će, ako se te reforme završe, te dobiju podršku svih neophodnih učesnika u procesu, preduzeća širom BiH imati koristi od određenih pozitivnih promjena u toku vrlo kratkog perioda - možda čak i do kraja 2014.

                                                                   Anabela Abreu, šef kancelarije Svjetske banke u BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana