Reforma reforme pravosuđa

Svjetlana Šurlan

Analiza sprovođenja Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa pokazala je da pojedini sudovi ispune plan za rješavanje starih predmeta u iznosu od oko 30 odsto, a drugi opet premaše 80 odsto plana za isti period rada.

To jasno pokazuje da nema kriterijuma i pravila istih za sve i da sudije rade kako hoće i koliko hoće, odnosno da predsjednici sudova to dozvoljavaju.

Najočigledniji dokazi za to izneseni su u pomenutoj analizi, iz koje je vidljivo da su najneefikasnije sudije u Srebrenici, a da su najbolji rezultat postigli nosioci pravosudnih funkcija u sudu i Trebinju.

Oko 86.500 predmeta ostalo je da bude riješeno do kraja 2015. godine, a više od 16.000 ih je starije od pet godina. Više od 1.500 predmeta je starije od decenije, a ljudi obuhvaćeni njima već odavno su izgubili svaku nadu da će pravda izaći na vidjelo, kakva-takva. Ima čak i onih koji dvije decenije čekaju da se zatvori sudski proces.

A sudijama se u isto vrijeme dopušta da rade kako hoće, pa je tako, što se tiče Republike Srpske, Osnovni sud u Srebrenici ispunio 37 odsto plana, a Osnovni sud u Trebinju 84 odsto plana.

Kako i zbog čega su tolika odstupanja u radu jednog u odnosu na drugi sud iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, koji je analizirao sprovođenje projekta, nisu objasnili.

Iako ovaj savjet već deset godina radi na unapređenju rada pravosuđa, efekti izostaju.

Svaki dan određen podatak to potvrdi, a pored navedenih tu je i broj od 228 krivičnih i 406 prekršajnih predmeta koji su lani zastarjeli zbog neefikasnosti rada pravosudnih institucija.

Ne mogu se u pravosuđu pohvaliti ni oštrim kaznama za počinioce različitih krivičnih i prekršajnih djela, jer analize pokazuju da je od svih izrečenih osuđujućih presuda čak u 70 odsto slučajeva izrečena uslovna kazna.

Sve su to podaci koji pokazuju da je pravosuđe zrelo za reformu reforme, a već sada je sasvim sigurno da stari predmeti čije je rješavanje planirano za ovu godinu neće biti zatvoreni. Jer čak 14 sudova za pola godine nije realizovalo ni polovinu plana, što daje za pravo zaključku da će i u drugom polugodištu biti slično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana