Reforma obrazovanja

Dragana Orlović

Južna Koreja zajedno sa Finskom nalazi se na vrhu liste zemalja čiji učenici već godinama ostvaruju najbolje rezultate na gotovo svim testiranjima.

 Obrazovni sistem ove azijske zemlje može pružiti vrijedne lekcije svakoj zemlji, jer tamošnja djeca ne bubaju napamet, već uče sa razumijevanjem i imaju veoma kvalitetnu praktičnu nastavu. Ipak, ni kod njih nije oduvijek sve bilo sjajno. Prije 50 godina Južna Koreja oporavljala se od građanskog rata i obrazovni sistem je bio na veoma niskim granama. Međutim, pravilnim reformama školstva i pametnim ulaganjima ova zemlja uspjela je da postigne nevjerovatne rezultate. Tako je sada svaki građanin Južne Koreje pismen, a 85 odsto učenika nakon srednje škole upisuje se na fakultet.

Naravno da smo mi daleko od Južne Koreje i Finske u svakom pogledu, pa je apsurdno i porediti nas, ali mogu nam biti uzori. Razloga je mnogo, a jedan od ključnih jeste taj što je naš obrazovni sistem, premrežen nadležnostima i odgovornostima sa svih strana, obremenjen ideološkim sadržajima, a osiromašen na planu inovacije i invencije, ispustio iz fokusa ono najbitnije - učenika.

Da bismo govorili o efikasnoj promjeni kakva je potrebna našem obrazovnom sistemu, moramo se vratiti i na sami početak začaranog kruga - na nastavnike. Vođeni finskim i korejskim uzorima, koji su pozitivnu promjenu započeli činjenicom da su zanemarili nastavni kadar, one koji u stvari i imaju direktnu odgovornost za kvalitet obrazovanja, a često su tek posljednja karika u lancu, moramo se zapitati - kako se i koliko su školovani naši nastavnici, da li su i koliko motivisani i plaćeni za kvalitetan rad i u kakvim uslovima rade...

U posljednjih pet godina u naše obrazovanje, kako pokazuju evidencije Ministarstva prosvjete i kulture RS, uloženo je više od 170 miliona maraka. Novac je izdvojen iz budžeta, razvojnog programa i austrijskog kredita i zahvaljujući njemu novo ruho dobile su mnoge škole, vrtići i fakulteti. To je za pohvalu, ali ovim ulaganjima završen je tek jedan dio posla. Nije nama potrebna Južna Koreja ili Finska da bismo postali svjesni da nam nedostaje kvalitetna reforma, ne predškolskog ili osnovnog, već cijelog obrazovnog sistema. I to temeljna reforma.

Obrazovanje mnogo više nego bilo koja druga oblast zahtijeva da se posmatra dugoročno, a ulaganje u njega je investicija, a ne potrošnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana