Reforma bez rezultata

Svjetlana Šurlan

Sektorska planska dokumenta koje je Savjet ministara BiH uputio Evropskoj komisiji da bi je izvijestio o stanju u sektoru pravosuđa i unutrašnjih poslova, te zatražio pare iz evropskih fondova za sprovođenje neophodnih reformi, samo su još jednom pokazali u kakvom su haosu ove dvije oblasti.

U ovim dokumentima vlasti u BiH su priznale da reforma pravosudnog sistema, čije sprovođenje traje još od postratnog perioda, nije dala adekvatne rezultate.

Godinama to ponavljaju iz Republike Srpske, ali i iz Evropske komisije, a sada su jasnije o tome počeli da govore i iz FBiH, što do sada nije bio slučaj.

Konačno se priznalo da je naročito potrebna reforma pravosuđa na nivou BiH, te da su neophodni kadrovi koji bi se mogli nositi sa nagomilanim neriješenim predmetima ratnih zločina.

Stabilan mehanizam koordinacije između institucija je takođe prijeka potreba, da bi najzad išta počelo da funkcioniše na pravi način.

Pored priznanja o neuspjehu i neradu pravosuđa, od nadležnih u BiH je u Brisel otišao i glas o problemima u sektoru unutrašnjih poslova.

Objelodanjeni su problemi, ali i iznesena zabrinjavajuća činjenica o tome da će u idućem periodu doći do rasta organizovanog kriminala u BiH.

Ovo očekivanje ima uporište ako se uzme u obzir kakva je saradnja i koordinacija bezbjednosnih struktura bila i do sada.

Neophodnost promjena u ovim sektorima je evidentna, prije svega u jasnom definisanju nadležnosti, saradnje i drugih pitanja između različitih policijskih i pravosudnih struktura.

Samo adekvatnim reformama, za čije je sprovođenje došlo krajnje vrijeme, može se omogućiti vladavina prava i bezbjednost građana.

Pozitivno je što su u Sarajevu postali svjesni da bez razgovora nema dogovora i napretka, samo preostaje da se za to i konkretno založe, a ne samo da to priznaju u izvještajima koji putuju na briselske adrese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana