Reforma bez reforme

Dragana Orlović

U Republici Srpskoj na jesen bi trebalo da bude završena prva verzija novog zakona o državnim službenicima, a jedna od novina koju će donijeti usmjerena je na zapošljavanje, gdje bi kandidati prije intervjua za posao trebalo da prođu pismeni test.

Efikasnija javna uprava potrebna je odavno, kako u Republici Srpskoj, tako i u cijeloj BiH, zbog čega upućeni u ovu oblast nastoje biti optimistični, ocjenjujući pomenute novine kao pozitivan pomak.

Ipak, nakon višegodišnjeg odugovlačenja i slabo vidljivih rezultata, teško je zaboraviti i niz ograničavajućih faktora koji prate proces reforme javne uprave, posebno na nivou BiH.

Građani nemaju utisak da se u sistemu javne uprave postiže značajniji napredak, kao ni da uprava postaje efikasnija, odgovornija, pristupačnija, efektivnija i transparentnija. A ko i da ih krivi?

Imamo nizak nivo privrednog rasta, pri čemu je uprava već godinama “najbolji poslodavac”. Tu je i složena organizacija države, kao i nedostatak volje da se ozbiljnije pristupi samoj reformi koja tada može donijeti i prestanak potrebe za radom određenog broja zaposlenih u administrativnom aparatu, kako zbog toga što su im poslovi prevaziđeni, tako i zbog sumnjive kompetentnosti. To su samo neke od kočnica.

Podsjećanja radi, reformu javne uprave u cijeloj BiH traže Svjetska banka i Evropska komisija.

To je ustvari jedan od preduslova za uspješnu integraciju BiH u Evropsku uniju, ali i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Modernizacija javne uprave je potrebna i ne samo zbog puta ka Evropskoj uniji, već, prije svega, kao pretpostavka za odgovornu i troškovno efikasnu državnu službu.

Reforma javne uprave u BiH pokrenuta je još 2007. godine na osnovu strategije koja je predviđala uspostavljanje efikasnije i odgovornije javne uprave, čiji bi rad bio zasnovan na transparentnim procedurama, uz istovremeno ispunjavanje uslova za evropske integracije.

Cilj je bio da do kraja 2014. godine bude dostignut evropski nivo kvaliteta rada javne uprave i primijenjeno evropsko zakonodavstvo, ali ciljevi još nisu dostignuti. Na sve to je ukazano i izvještajima Evropske komisije za BiH.

Ipak, veoma malo je do sada urađeno kada su u pitanju reformski procesi, jer i više nego očigledno da poprilično kaskamo na putu ka EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana