Referendum za istinu

Vedrana Kulaga
Referendum za istinu

Antidejtonskom radu Suda i Tužilaštva BiH bliži se kraj. Prvi i najznačajniji korak ka tom cilju uradila je Narodna skupština Republike Srpske.

Došlo je vrijeme da se stane u kraj nametnutim zakonima, antidejtonskom i neustavnom djelovanju Suda i Tužilaštva BiH koji su Srbima nanijeli mnogo štete od kada su i formirani mimo saglasnosti iz Republike Srpske.

Svaki stanovnik koji bude izlazio na referendum treba sebi da postavi pitanje: Šta su do sada uradili Sud i Tužilaštvo BiH, kada je u pitanju procesuiranje zločina nad Srbima?

Odgovor je sasvim jasan. Radili su na štetu srpskog naroda i srpskih žrtava i time pokazali da pravosuđu BiH nije stalo da se sazna prava istina o žrtvama i počiniocima.

Sud BiH izrekao je do sada, u predmetima suđenja za ratne zločine, pravosnažne i nepravosnažne kazne zatvora od ukupno 1.328 godina i tri mjeseca, od čega su Srbi osuđeni na 1.067 godina i devet mjeseci, Hrvati na 137 godina i šest mjeseci, a Bošnjaci na 124 godine.

Odlukom o raspisivanju referenduma Srpska je pokazala hrabrost da ne prizna ono što nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i ono što nije u interesu Srpske, koja ne može da bude žrtva Suda i Tužilaštva BiH, odnosno institucija koje godinama podstiču međunacionalnu mržnju i doprinose netrpeljivosti na ovim prostorima.

Nije miješanje u rad pravosuđa ako javnost kaže šta misli o radu institucija, koje treba da nam svima obezbijede pravnu sigurnost, jer upravo su građani ti kojima to pravosuđe i treba.

Uskoro će osvanuti dan kada će stanovnici Republike Srpske ostvariti svoje demokratsko pravo i odgovorom "da" ili "ne" reći šta misle o dosadašnjim zakonima koje su "slasno" nametali visoki predstavnici, rušeći pravnu državu do temelja.

Među narodom Republike Srpske još je preveliki broj onih koji nikada nisu saznali ko je odgovoran za smrti njihovih najbližih i zbog kojih i treba da dignemo pero i kažemo "ne" ovakvom Sudu i Tužilaštvu BiH.

Za njih opravdanja nema, nikakvi izgovori i već milion puta izlizana opravdanja ne važe. Svi građani ove zemlje imaju pravo na pravdu, imaju pravo na istinu, pravo na sigurnost...

Sa ovakvim pravosuđem, to je nemoguće.

Svi oni koji i dalje zagovaraju i brane institucije, koje svjesno ruše ionako klimav suživot naroda u BiH, treba da znaju da nisu svi u ovoj zemlji oslijepljeni godinama lažnih obećanja.

Još ima ljudi koji su spremni da stanu iza svoje riječi. Tu su, u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana