Referendum pred vratima

Vedrana Kulaga Simić

Republika Srpska sve je bliže referendumu na kojem će se njeni stanovnici izjasniti o tome da li podržavaju to da se 9. januar i dalje obilježava kao Dan Republike.

Ustavni sud RS utvrdio je juče da odlukom Narodne skupštine Srpske da 25. septembra bude održan referendum nije povrijeđen nacionalni interes Bošnjaka, nakon čega bi ona trebalo da bude objavljena u "Službenom glasniku".

Sud je utvrdio da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS, koji se žalio nije ukazao na povredu nijednog od prava iz kruga vitalnih interesa konstitutivnih naroda.

Iako je odluka o održavanju tog referenduma iznuđena zbog poteza bošnjačkih i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH kao i predstavnika bošnjačke političke elite, svi treba da znaju da je referendum najviši domet demokratije jednog društva.

Ta demokratičnost je nešto čemu svi na ovim prostorima treba da teže, a ne da stalno vraćaju zemlju u tešku prošlost.

Odlučivanje građana na referendumu je demokratija, a Srpska daje svima koji žive i rade na njenoj teritoriji upravo mogućnost da se izjasne.

Nažalost, odmah nakon odluke Ustavnog suda RS, baš kao i nakon sjednice Narodne skupštine RS, krenula su prizivanja OHR-a, međunarodne zajednice, upozoravanja i prijetnje.

RS odlukom o referendumu koji se tiče njenog rođendana ne čini nikome zlo, nikoga ne provocira, ne dijeli stanovnike na Srbe, Hrvate, Bošnjake i ostale već svima daje isto pravo da izađu i odluče se za "da" ili "ne".

A Srpska jeste nastala tog 9. januara, to je njen dan i to je istorijska činjenica. To je dan koji je obilježavan proteklih 20 i kusur godina, ali koji odjednom eto sada smeta.

Situacija u BiH je svakako komplikovanija nego u mnogim zemljama i upravo zbog toga ne treba zarad ko zna kakvih interesa oživljavati pitanja na koje je davno stavljena tačka.

Ali, ako se to ipak desi, kao što se desilo, treba narodu dati mogućnost da kaže šta misli o svemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana