Referendum i vojska

Goran Maunaga

Nakon što je Vojnodisciplinska komisija Oružanih snaga BiH oslobodila odgovornosti poručnika Nenada Pavića, koji je fotografisan kako u uniformi glasa na referendumu o Danu RS, još je bolniji i teži veliki propust kadrova iz Srpke u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane BiH, koji nisu učinili ništa da spriječe donošenje te naredbe i pokretanje disciplinskog postupka.

Naime, uopšte nije iznenađenje što se predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Sifet Podžić založio za kažnjavanje pripadnika Oružanih snaga koji su u uniformi izašli na taj referendum, ali je šokantno da predstavnici Srpske nisu pri tome ni spomenuli da Zakon o referendumu zabranjuje vođenje postupka protiv bilo kojeg građanina koji glasa na referendumu.

Naprotiv. Iako je to bila dužnost zamjenika ministra odbrane Borisa Jerinića i zamjenika načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generala Mirka Tepšića, umjesto takvog neophodnog glasa razuma zasnovanog na zakonu, drugi general iz Srpske, Dragan Vuković, naredio je dostavljanje informacije o tome šta je preduzeto protiv poručnika Pavića, ali i o tome da li je identifikovan drugi pripadnik Oružanih snaga koji je s Pavićem na tom snimku.

Potpuno je jasno da su oni ćuteći postupili po naređenju načelnika Zajedničkog štaba Ante Jeleča i bošnjačkih struktura u komandi i na fonu onoga što je pokrenuo Podžić, mada za to, sad je i definitivno jasno, nije bilo nikakvog zakonskog uporišta.

Sve to je više nego sramotno, ali nas u Srpskoj, bez obzira na to šta činili podžići i jeleči, posebno boli što interese RS, zakone i pravilnike nema ko da štiti u tim institucijama. To je samo još jedan prilog stavu Srpske da bi najbolje bilo demilitarizovati BiH, pošto Oružane snage, koje rade na takav način, ne trebaju nikome, a Srpskoj najmanje. RS na zajedničkom nivou vlasti ne trebaju ni oni koji se, kao njen kadar, na takav način zauzimaju za zajedničku BiH.

Jer takvi, umjesto da tamo brane njene interese, svoj posao u Sarajevu shvatili su samo kao dobro uhljebljenje, u čijem cilju moraju da budu nečiji poslušnici, čak i onda kada time krše zakone - i pisane i moralne i ljudske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana