Referendum i pritisci

Vedrana Kulaga Simić

RS je nedjelju ispisala novu stranicu svoje istorije. Više od 1,2 miliona njenih građana dobilo je priliku da prvi put izađe na referendum te kaže da li želi da 9. januar i dalje bude Dan Republike kao što je bio tokom protekle 24 godine.

Referendumski dan je protekao mirno, dostojanstveno. Onaj ko je htio da izađe na referendum, to je i uradio. Ko je htio da stavi "iks" kraj riječi "DA" to je i uradio, kao i onaj ko je htio da poruči "NE" obilježavanju 9. januara kao Dana RS.

I u čemu je problem? Da li je RS izašla iz BiH? Naravno da nije i naravno da tu nije problem. On je na drugoj adresi, a to je Sarajevo.

Niko ne spori da u Srpskoj, odnosno BiH ima problema koje na svojim leđima najviše osjete njeni stanovnici, bez obzira na to kojem narodu pripadaju, ali niko ne može da očekuje da će u RS ostati skrštenih ruku i pognute glave na pokušaje da se nakon dvije decenije izbriše 9. januar kao Dan Republike.

Ustavni sud BiH je u novembru prošle godine rekao to što je rekao, preglasavanjem srpskih i hrvatskih sudija. Zvaničnici RS su pokušali da problem riješe predlaganjem Zakona o Ustavnom sudu BiH prema kojem bi stranci zauvijek trebalo da napuste fotelje u toj pravosudnoj instituciji, kao što je svuda u svijetu, ali Sarajevo je reklo "ne".

Srpska je kazala da će da s ciljem sprovođenja odluke Ustavnog suda BiH organizovati referendum u želji da njeni građani kažu šta misle o 9. januaru za koji su i te kako vezani, opet je stiglo sarajevsko "ne", ali je ovaj put "da" iz Srpske mnogo jače. Jer iza tog "da" ne stoje pojedinci na funkcijama već većina jednog naroda. Mahom običnog naroda kojima ova Republika znači, ko zna iz kojih razloga, mnogo. Neki su se borili za nju, a drugi imaju nekoga ko se borio za njene temelje.

Dan poslije referenduma, osim prvih rezultata, osvanula je i vijest da slijedi istraga zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike, a pri tome niko ne pominje šta je sa desetinama drugih odluka tog istog Ustavnog suda BiH koje se godinama "kisele" u FBiH?

Da li će i za to da konačno budu pokrenuti predmeti i istrage? Ako je sud pravedan, kako tvrdi, ako je Tužilaštvo BiH nezavisno, kako tvrdi, neka ne bude dvostrukih aršina. Kao do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana