Referendum, dan slobode

Rajko Kuzmanović

Referendum je dan slobode i demokratije, dan slobodnog mišljenja i zaštite identiteta.

Onima koji bi ga, eventualno, zabranili, jasno je da bi automatski bili neprijatelji demokratije, slobodnog razmišljanja, slobodnog uma.

Presedan bi bio i da se nama, Republici Srpskoj, ne prizna ono što je priznato cijelom svijetu.

Još u staroj Grčkoj na trgu je pisalo "Voks populi, voks Dei", "Glas naroda je glas Božji". Dakle, još tada je poštovano ono što narod kaže, pa je nevjerovatno da neki danas i pomišljaju da to spriječe. To je baš previše.

Čak i predstavnici međunarodne zajednice, Upravni odbor Savjeta za primjenu mira i visoki predstavnik u BiH, iako se protive referendumu, uvidjeli su da bi bilo sramota da ga zabrane. Preporučili su da ne bude održan, ali ga ne zabranjuju jer bi to zaista bio nonsens, odluka katastrofalnija od, recimo, nekih ranijih odluka visokog predstavnika.

Jer ko bi mogao da shvati, ili opravda, da bilo ko u svijetu, u 21. vijeku, zabrani održavanje referenduma.

Ovaj naš referendum ima savjetodavni pravni karakter, što znači da ga tijela državne ili lokalne vlasti raspisuju u svrhu konsultovanja s građanima o strateškom ili osjetljivom pitanju za društvo i državu. 

Postoje još ustavotvorni, zakonodavni, abrogativni. Savjetodavni je najbezazleniji, najbenigniji oblik referenduma.

Prema međunarodnim standardima i kodeksu dobre prakse, na referendumu je potrebno, kao i na izborima, obezbijediti opšte, jednako, tajno i direktno pravo glasa.

Sve poslove u vezi s tim obaviće institucije Republike Srpske, a rezultat referenduma treba da pokaže da Vlada i Narodna skupština imaju iza sebe narod. 

Ustavni sud BiH prilikom donošenja odluka o pitanjima referenduma u Republici Srpskoj napravio je katastrofalne greške. Svjestan sam da sudske odluke treba samo primjenjivati, a ne komentarisati. Ali pošto je u ovom slučaju Ustavni sud prešao pravnu granicu i otišao potpuno u politiku, onda i mi imamo pravo da kažemo kakve greške je napravio.

Pravosuđe može da napravi dvije greške. Prva je, da sudska odluka nije u skladu sa pravnim pravilima, propisima. Druga greška je kada pravosudne institucije budu politizovane.

Ustavni sud BiH napravio je te, ali čak i treću grešku kad je prihvatio politiku koja graniči sa inatom. A inat u tim segmentima proizvodi mržnju, i zato su te odluke izuzetno opasne.

Sudijama i političarima treba da bude jasno da referendum samo pokazuje, odražava snagu i volju naroda, i da se na kršenju volje naroda nikad niko nije proslavio.

Prof. dr Rajko Kuzmanović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana