Red i rad

Svjetlana Tadić
Red i rad

Vlada Republike Srpske, po svemu sudeći, odlučna je u namjeri da uvede reda u ministarstva i javne institucije i preduzeća u Srpskoj.

Tako danas ističe rok do kada su rukovodioci javnih preduzeća, instituta, agencija i direkcija morali da dostave Vladi na uvid platne spiskove direktora i pripadnika najužih rukovodećih krugova u svim ovim institucijama.

Manje-više, već se zna visina njihovih primanja, a šta će se promijeniti kada se to i zvanično saopšti iz Vlade RS, niko ne može ni da pretpostavi.

Zna se samo da nešto hitno mora da se preduzme. Jer, mada neki svoja primanja kriju i odugovlače sa dostavljanjem traženih podataka Vladi RS, poznato je da plate direktora institucija i preduzeća Srpske već godinama prelaze i po nekoliko hiljada maraka, od 3.000 do 5.000 maraka, dok oni koji rukovode nešto malo manje bitnijim resorima primaju u prosjeku 2.000 maraka.

S druge strane, rezultat nekih od njih blizu je katastrofalnog.

Iako ima, naravno, i onih koji veoma dobro rade svoj posao, nije zanemarljiv broj rukovodilaca koji su institucije i preduzeća kojima rukovode doveli do ivice propasti.

Vlada je odlučila i da zavede red i kada je riječ o kadru, pa se rješava pitanje više od 60 činovnika kojima u skorije vrijeme ističe mandat ili ugovor o radu.

Jer svima je poznato da su neki od njih, poput "vječnih" pomoćnika ministara, na istim pozicijama i više od desetak godina. Mnogi od njih i nisu se baš "proslavili" na tim radnim mjestima.

Onima koji ispunjavaju uslove i koji svoj posao obavljaju dobro, mandat svakako treba produžiti. A onima koji za dobru platu ne rade ništa, treba se zahvaliti i na njihovo mjesto postaviti kadar koji će nečemu doprinijeti.

Ako bude uspješna, dalja reorganizacija u Vladi i institucijama RS biće pozitivno prihvaćena i kod stanovništva.

Ipak, ovo bi trebalo da bude samo početak. Već sutra bi trebalo da budu donesene nove mjere i odluke kojima će se zavesti dodatni red.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana