Recept iz Bolivije

Darko Momić

U dvadesetak zemalja svijeta, najviše iz Latinske Amerike, obavezan je izlazak na izbore. Među njima je i pet članica Evropske unije, Belgija, Grčka, Kipar, Luksemburg i Bugarska, ali i takvi “bastioni demokratije” kao što su Brazil, Bolivija, Meksiko, Honduras, Ekvador, Peru, Paragvaj, Urugvaj, Argentina ili Tajland, tako da je jasno da obavezna izlaznost nije nikakva garancija da će zbog toga u nekoj zemlji demokratija da dostigne najviši stepen.

Uostalom, jasno je da ni na jednim izborima nije važan kvalitet, već kvantitet. Drugim riječima, važnije je da dobijete podršku tri “krkana”, nego dva akademika, jer dva akademika su dva akademika, ali tri glasa su tri glasa. A u biračkoj kutiji se svakako ne razlikuju.

Međutim, interesantni su načini, metode i na kraju krajeva ono što najviše garantuje obaveznu izlaznost, a to su sankcije koje su predviđene u pojedinim zemljama za kršenje izbornog zakona, odnosno za izbornu apstinenciju.

U nekim zemljama predviđena je novčana kazna koja se naplaćuje ako birač u roku od, recimo tri mjeseca poslije održanih izbora, ne opravda neizlazak na izbore. A opravdava ga bolničkim liječenjem, bivanjem u inostranstvu u vrijeme izbora ili na neki treći predviđeni način. Mehanizmi naplate novčane kazne takođe su različiti, a najčešći je metod koji se kod nas koristi kada su u pitanju saobraćajne kazne. Dakle, ne možete izvaditi lična dokumenta ili registrovati automobil, ukoliko imate neplaćenih saobraćajnih prekršaja, odnosno ako niste izašli na izbore.

Ipak, najinteresantniji metod je u “jednoj od drevnih demokratija svijeta”, tj. u Boliviji. U ovoj zemlji za neizlazak na izbore nije predviđena novčana kazna, već sankcija druge vrste. Naime, oni koji su glasali dobijaju sertifikate, a bez tih sertifikata tri mjeseca poslije izbora nije moguće podići platu ili što je mnogo oštrije, nije moguće zaposliti se u javnom sektoru, niti naplatiti novac iz budžeta, ako država duguje vama ili vašem preduzeću za neku uslugu.

Elem, ne mora se kod nas uvoditi obavezno glasanje, ali ovo sa sertifikatima nije uopšte loša ideja i to bi trebalo uvesti kod nas. Samo da se prije toga riješi ko će dobiti tender za izradu sertifikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana