Realna opasnost

Nebojša Tomašević
Foto: G.S.

Niko ne može osporiti pravo na potragu za boljim životom i sigurnošću, ali isto tako moramo prepoznati da ne postoji apsolutna garancija da među tim ljudima nema onih s opasnim namjerama.

Migrantska kriza kroz koju prolazi BiH nosi sa sobom niz izazova, a nedavni incident u kojem je nepoznata osoba uzvikivala: „Alahu-ekber”, bacala bombe i pucala na policiju i mještane sela Zovi Do, naglašava potrebu za većom kontrolom. 

Osim mogućnosti da među migrantima i nepoznatim osobama koje „lutaju praznim bespućima polunapuštenih sela” postoje pojedinci sa ekstremističkim namjerama, tu je i ozbiljna prijetnja koja dolazi od onih koji čine krivična djela, poput krađa i provala. Upravo takva situacija bila je na području Nevesinja gdje je osoba bez dokumenata mjesecima lutala praznim selima na području ove i opštine Berkovići te provaljivala u kuće i krala. Kada je otkrivena i kada su se mještani odlučili boriti za svoju imovinu, ta osoba nije prezala da potegne bombe i automatske puške. To govori da priče o opasnostima od migranata nisu samo predrasude i nepotrebna fobija od ljudi koji su morali da napuste svoja ognjišta i potraže sreću pod tuđim nebom. Svakako da među njima ima onih kojima je potrebna pomoć, ali ovaj primjer pokazuje da se pod krinkom „jadnih migranata” kriju i teroristi, lopovi i ubice.

Takođe, ono što dodatno zabrinjava jeste postojanje naoružanih grupa koje, u zamjenu za novac, krijumčare migrante preko granica i kroz zemlju.
Ove kriminalne organizacije ne prezaju ni od čega da bi ostvarile profit. Njihova prisutnost dodatno otežava kontrolu migracijskih tokova, čineći situaciju još opasnijom za građane. Da je ta opasnost realnost potvrdio je i direktor Službe za poslove sa strancima BiH Žarko Laketa, koji je izjavio da bezbjednosne agencije u BiH u posljednje vrijeme zabrinjava prisustvo naoružanih kriminalnih grupa koje se bave prebacivanjem migranata preko teritorije BiH. 

U vremenu kada su terorističke prijetnje globalna realnost potrebno je uložiti dodatne napore u kontrolu i sigurnost na granicama i unutar zemlje. Ne možemo zanemariti potencijalne opasnosti, jer bi to značilo da se igramo s budućnošću.  Filozof Rene Dekart je jednom rekao: „Mudrost je pažljivo razlučivanje dobra od zla.” Ova izjava može poslužiti kao podsjetnik da nije dovoljno samo pokazati humanost i empatiju prema onima u potrebi, već je takođe važno postaviti čvrste granice i kriterijume kako bismo zaštitili društvo od onih koji žele nauditi. 

Podsjetimo se i na riječ isto tako mudroga Tomasa Hobsa koji je još davno rekao da je „život u prirodnom stanju brutalan, kratak i nasilan” te da je zadatak države da osigura red i zaštiti svoje građane od haosa. U ovoj situaciji država mora odgovoriti odlučno i efikasno, poboljšavajući granične kontrole i bezbjednosne mjere te se obračunati s kriminalnim grupama koje profitiraju na tuđoj nesreći. Nije dovoljno samo pratiti humanitarni aspekt migracija, već se moraju uzeti u obzir i bezbjednosni rizici koje one donose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

To divno fudbalsko ljeto
To divno fudbalsko ljeto
Jovan, cajke i Tompson
Jovan, cajke  i Tompson
Orvel i “Telegram”
Orvel i “Telegram”
Rafali iz Mostara
Rafali iz  Mostara
Nužno zlo
Nužno zlo
Šta nam se ovo dešava?
Šta nam se ovo dešava?
Od Pazara do Maoče
Od Pazara do Maoče
Pšenična kriza
Pšenična kriza
Bez predaha
Bez predaha
Zemlja praznih domova
Zemlja praznih domova
Potencijalni horor film
Potencijalni horor film
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana