Razvoj

Marina Čigoja
Razvoj

Od ukupnog broja do sada odobrenih projekata iz ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa RS na istočni dio Srpske odnosi se oko 212 miliona maraka, ili 54,19 odsto, dok se na zapadni dio odnosi oko 180 miliona maraka ili 45,81 odsto.

Ove činjenice pokazuju da su neopravdane česte kritike opozicionih stranaka u RS koje govore da se jako malo ulaže u istočni dio RS, te da se sva sredstva koncentrišu isključivo u i oko Banje Luke.

Na stranu, ipak optužbe opozicije, njih će uvijek biti, ma ko bio vlast, a ko opozicija, ali ono što je značajno jeste da se zaista počelo ulagati u, činjenica je, nerazvijeniji dio RS. Značajno je zbog ljudi koji tamo žive, značajno je zbog njihovog ostanka na tom prostoru ali značajno je i za cijelu RS koja ne može biti napredna, ukoliko se razvija samo jedan njen dio.

U Informaciji o realizaciji projekata koji se finansiraju iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa RS navodi se da je Savjet za razvoj RS donio odluke o finansiranju 218 projekata, za koje je odobreno više od 430 miliona maraka.

U ovoj Informaciji ističe se da je od ovih projekata, 86 iz oblasti infrastrukture za koje je izdvojeno više od 262 miliona maraka, 119 projekata iz oblasti razvoja zaposlenosti i ljudskih resursa za što je izdvojeno više od 80 miliona maraka.

Novac je izdvojen i za projekte iz oblasti reforme zdravstvenog sistema, kao i za projekat reforme penzijskog sistema.

Ulaganja u infrastrukturu, povećanje zaposlenosti, zdravstvo, u istočni dio RS sasvim sigurno će doprinijeti da "nerazvijene opštine" u Republici Srpskoj to više ne budu i da ne bude podjela na istok i zapad, pri čemu bi istok bio sinonim za nerazvijenost i siromaštvo, a zapad za razvoj, i to na štetu ovog prvog. Raduje činjenica da se, iako ne u onoj mjeri u kojoj je zaista potrebno, počelo ulagati u razvoj infrastrukture i otvaranje novih radnih mjesta u istočnom dijelu RS.

Podatak da je više od 50 odsto uloženih sredstava iz Razvojnog programa Vlade RS otišlo u istočni dio, sasvim je dovoljan pokazatelj da ovaj prostor nije zapostavljen kako se često lažno nastoji prikazati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana