Razbacane kockice

Željka Domazet

Formiranje vlasti, kako u FBiH, tako i na nivou BiH, ostaće zakovano iako je javnost u jednom trenutku i mogla da pomisli da su stvari krenule koliko-toliko naprijed i da se klupko počelo odmotavati, naročito nakon razgovora delegacija SNSD-a i SDA.

Dan nakon tog sastanka uslijedio je atak najjače stranke u Bošnjaka na Republiku Srpsku i zahtjev da bude promijenjeno njeno ime. Sve stranke iz Republike Srpske jednoglasno su odgovorile da je to udar na Srpsku koji niko neće tolerisati i jasno poručile da nema pregovora ni dogovora sa strankama koje udaraju na ustavni poredak ove zemlje.

Par dana nakon toga stigle su poruke svih bošnjačkih stranaka da neće ni sa strankama Hrvatskog narodnog sabora nakon njihovog usvajanja deklaracije na zasjedanju u Mostaru, tako da je za formiranje vlasti ostalo sve manje nade. Ako se ima u vidu da izborni pobjednici u Republici Srpskoj ne namjeravaju da otvaraju nikakve pregovore sa SDA sve dok se ne odrekne najavljene apelacije prema Ustavnom sudu, a za to će, po svemu sudeći, i ako se desi, biti potrebno najmanje pola godine, jasno je da su kockice za formiranje vlasti na nivou BiH razbacane na sve strane i da nema gotovo nikakvih šansi da se poredaju kako valja.

S druge strane, Bošnjaci su iz igre nakon deklaracije izbacili izborne pobjednike u hrvatskom korpusu, pa je stoga gotovo nemoguće bilo kakvo partnerstvo i u FBiH i na nivou BiH gdje je, jasno je svima, HDZ nezaobilazan faktor.

Kada se sve ovo ima u vidu, jasno je kao dan da se u ovoj na sve načine rovitoj zemlji i ono malo reda koji na prvi pogled postoji može za samo par dana pretvoriti u haos iz koga je gotovo nemoguće izaći. Sve to i ne znači ništa drugo do da je ova zemlja na sve načine turbulentna i da je malo stvari o kojima u njoj postoji bilo kakva saglasnost.

U cijelom ovom uzavrelom bh. loncu ovih dana svoju mirođiju dodaće i Savjet za sprovođenje mira koji bi o novonastaloj situaciji trebalo da ponudi svoje mišljenje. Kakvo god ono bilo, sasvim je izvjesno da neće uvesti red, što će još jednom potvrditi da ovakvu BiH protektorat koji je na snazi na tankim nitima drži na okupu.

I to će potrajati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana