Ravnopravnost po Lagumdžijinoj mjeri

Željka Domazet
Ravnopravnost po Lagumdžijinoj mjeri

Da je konstitutivnost i ravnopravnost naroda u FBiH, koja je zagarantovana Ustavom i BiH i FBiH samo mrtvo slovo na papiru, dokazuje činjenica da od Dejtonskog sporazuma do danas Srbi nikada u Federaciji nisu bili ravnopravni sa druga dva naroda.

Od izbora do izbora, od imenovanja, do novih postavljanja, od šest ključnih pozicija Srbi nikada nisu dobili dvije, a vrlo često su godinama dva doma federalnog Parlamenta radila sa krnjim srpskim klubom. Prije deset godina na tu majorizaciju upozorio je i Ustavni sud BiH i visoki predstavnik Volfgang Petrič, ali ni do danas taj debalans nije ispravljen. U prošlom sazivu vlasti Bošnjaci su imali tri čelne funkcije. U ovom sazivu načinjena je platformaška prekompozicija, pa su trenutno u Federaciji Hrvatima pripale tri, Bošnjacima dvije, a Srbima je dodijeljena jedna pozicija i to funkcija glavnog tužioca.

Kada se malo dublje analiziraju pozicije koje su dodijeljene Hrvatima, jasno je da ove tri pozicije ni u kom slučaju ne odražavaju izbornu volju hrvatskog naroda, jer su na njih izabrani ljudi za čije imenovanje Centralna izborna komisija nije dala zeleno svjetlo.

U prvom redu riječ je o predsjedavajućem Doma naroda federalnog Parlamenta i predsjedniku Federacije BiH. Svaki ozbiljan Hrvat reći će da Živko Budimir nema podršku Hrvata, a za Karolinu Pavlović gotovo niko, ni po zvanju, ni po znanju, a ni po zalaganju za hrvatske nacionalne interese nije čuo.

Predsjednica Ustavnog suda FBiH bi po funkciji koju obavlja, iako je Hrvatica, morala jednakim očima štiti interese i Bošnjaka i Srba i Hrvata. Dakle kad je imenovana i zasjela na ovu čelnu poziciju morala je da zaboravi da je Hrvatica.

Kada je riječ o pozicijama srpskog naroda one su namijenjene isključivo kadrovima SDP-ovaca, odnosno onima koje Zlatko Lagumdžija kad mu god zatreba izvlači iz rukava.

Tako je potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić mogao da dogura samo do potpredsjedničke funkcije i za položaj Srba u Federaciji brine kao o lanjskom snijegu. Gotovo svi poslanici i u Predstavničkom i u Domu naroda Parlamenta FBiH su upravo Lagumdžijini kadrovi i malo je vjerovatno da će iko od njih zarad svojih interesa pokušati da rasvijetli i razriješi nagomilane probleme Srba u Federaciji, kojih je svakim danom, u ovom nazovi multientitetu, sve manje.

Nastavi li se ova praksa, koju su debelo trasirali platformaši, FBiH će vrlo brzo postati entitet po Lagumdžijinoj mjeri, gdje će se Srbi i Hrvati pitati i odlučivati koliko i pokojnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana