Ravno do dna

Željka Domazet

Da je ova zemlja došla do dna, pokazuju i posljednji protesti koji su održani pred zgradom pravosudnih institucija BiH koje je, iako nije želio javno da prizna, organizovao ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

U svakoj normalnoj zemlji, a ova taj epitet već odavno ne može ponijeti, svaki ministar bezbjednosti bi podnio ostavku ukoliko ne bi bili spriječeni nenajavljeni i neodobreni protesti. U BiH i to, kao i svi mogući apsurdi, prolazi.

S druge strane, ako se uđe u strukturu onih koji su izražavali nezadovoljstvo i protestovali, jasno je da većina među njima ima mnoštvo krivičnih prijava, kao što ih ima i sam ministar. Ako se tome doda i činjenica da je riječ o ministru koji je i srpski kadar i da mu skandiraju kako je veći Bošnjak od mnogih i da za njega u vrijeme ramazanskog posta klanjaju u džamijama, onda je zaista sve dobilo konotacije koje ne bi pale na pamet ni najmaštovitijim scenaristima i režiserima.

Protesti šalju poruku da svako onaj ko dobije bilo kakvu krivičnu prijavu, protiv koga se vodi sudski proces, pa čak i oni koji su na strani Islamske države ratovali po stranim ratištima mogu danas-sutra da organizuju proteste i traže ostavke i smjene sudija i tužilaca. Ako se takođe tome doda da su oko pravosudnih institucija na nivou BiH bile poredane i ratne zastave takozvane Armije RBiH, onda nije isključeno da danas-sutra vidimo i zastave IS-a i da sve prođe i nenajavljeno i bez ikakvih sankcija.

U ovoj zemlji su rijetki oni koji su zadovoljni radom pravosuđa, kako na nivou BiH, tako i na nižim nivoima, ali način kako se i iz kojih razloga nastoji srušiti sve što je sagrađeno i što svakako treba unaprijediti ili još bolje vratiti u dejtonske okvire govori da neko ovu zemlju gura u dodatno bezakonje i još veće blato.

Indikativno je takođe da slovo o pravosuđu aktuelnim akterima drže oni koji su prije ovih čelnika imali priliku da ga reformišu ili unaprijede, a to nisu učinili. Dakle, ovdje nije riječ o želji da se pravosuđe unaprijedi, nego da se ponovo vrati u okvire kada se procesima upravljalo iz određenih političkih krugova u zemlji ili van nje.

Dovoljno je pomenuti samo bivšu predsjednicu Suda BiH Meddžidu Kreso, koja je u istom danu sebe imenovala i za prvog čovjeka Suda BiH i člana Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. I ptice na grani znaju da je ona bila pulen SDA i da je ova stranka rukovodila mnogim stvarima u pravosudnom kompleksu. Stoga i ne čudi što upravo čelnici ove stranke pozdravljaju Mektićeve poteze i proteste.

Ne izliječi li se pravosudni sistem ove zemlje od raznih uticaja sa strane i podlegne li pritiscima, doći ćemo u situaciju da će kriminalci i oni koji bi trebalo da budu iza rešetaka početi da vode glavnu riječ i protestovati kad im padne na pamet i gdje god požele.

Sigurno je da to ne bi nikoga iznenadilo.+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana