Ratovi

Veljko Zeljković

U svijetu neće biti, bar ne u nekoj bliskoj budućnosti, Trećeg svjetskog rata, jer bi on vjerovatno bio uvod u opštu kataklizmu. Ono što međutim zabrinjava, a kada se kockice ove ukrajinske slagalice pokušaju posložiti pravilno bez emocija i hladne glave, jeste to da bi Ukrajina i Rusija mogle postići dogovor oko primirja i završetka ove agonije, ali da pojedini zapadni političari to ne dozvoljavaju.

 

Oni osuđuju strašnu i neviđenu rusku agresiju, ali izbjegavaju bliski i direktni kontakt s ruskim medvjedom. Izabrali su medijski i ekonomski rat i ostavili Ukrajince na čistini. Šalju im ogromne količine naoružanja, priželjkujući jedan “avganistanski scenario”.   

Iako je zaslijepljen reflektorima pozornice koju su mu postavili zapadni montažeri i scenaristi, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u rijetkim naletima iskrenosti otkrio je da je svjestan toga, ali je pitanje da li će naći snage da odbaci zapadnu doktrinu “borićemo se za Ukrajinu do posljednjeg Ukrajinca”. 

Ukrajina je Americi i Britaniji poslužila i da konačno “ujedine” zemlje Evropske unije oko nečega. Ubijedili su Brisel kako moraju riješiti pitanje svoje zavisnosti o ruskim energentima. Slučajno, eto, oni su tu pa ako zatreba mogu da priskoče i pomognu. Neće biti više zavisnosti od ruskog, već od američkog gasa.

Treća vrlo bitna stvar jeste to što će zapadne sankcije unazaditi evropsku ekonomiju bar 50 godina. Odlazak na posao automobilom postaje luksuz. Prolazi i vrijeme jeftine hrane. Vratiće se i drva u upotrebu. Ono što je nekada koštalo tri marke, ubrzo će koštati tri evra i više. Ekonomske posljedice osjetiće i Amerika i Britanija, ali ni približno koliko Evropa. Vjerovatno je i to jedan od ciljeva. Jaka Evropa nikada nije odgovarala stratezima iz Bijele kuće, koji su prema njoj uvijek imali maćehinski i kolonijalni odnos.

Ono što dodatno zabrinjava jeste i opšte ludilo koje je zavladalo, diktatura i medijsko linčovanje svega što nije na fonu ratne slike koju stvaraju već pomenuti zapadni scenaristi. Jednostavno, nije poželjno razmišljati svojom glavom, već servirano mora biti prihvaćeno zdravo za gotovo. Ako se kojim slučajem ne slažete s nečim, bićete izopšteni, sankcionisani i na kraju izbrisani sa “društvenih mreža”.

Evropska unija je nedavno donijela zakon po kojem će biti kažnjavano svako “plasiranje” dezinformacija. Pitanje je ko će određivati i na koji način šta je istina, a šta ne. Ove demokrate su proteklih dana u tu priču pokušale uvući i Pravoslavnu crkvu, označavajući je produženom ruskom rukom na Balkanu. “Oprosti im Bože, ne znaju šta rade”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana